Софтуерните поправки за закърпване на положението със сериозната слабост Spectre

...
Софтуерните поправки за закърпване на положението със сериозната слабост Spectre
Коментари Харесай

Intel: Пачовете за Spectre могат да предизвикат нежелани рестартирания



Софтуерните ремонти за закърпване на ситуацията със сериозната уязвимост Spectre могат да доведат до нежелани странични резултати: те провокират по-чести рестартирания на някои системи, в това число и на нови компютри.

На 11 януари компанията заяви, че този резултат обгръща системи с Haswell (от 2013 г.) и Broadwell (2014) чипове. По-късно корпоративният вицепрезидент на Intel, Навин Шеной, добави че други процесори също са станали жертва на бъга: Sandy Bridge (2011), Ivy Bridge (2012), Skylake (2015), както и Kaby Lake (2017). Изглежда, че единствените артикули на компанията, пуснати на пазара през последните 5 година, които нямат проблем (поне засега) са последните Coffee Lake.

Прочетете още: Уязвимостите Meltdown и Spectre: всичко, което би трябвало да знаете

Според Шеной в компанията са съумели да пресъздадат при себе си демонстрация на казуса и в този момент проверяват аргументите, стоящи в основата му. Той чака информация по тематиката през идната седмица.

Радващото в тази ситуация е, че пачовете най-малко правят главното, за което са съдадени – закърпват обстановката със слабостта Spectre. Въпреки известията за проблеми от Intel не предлагат на сътрудниците си да изчакват с ъпдейтите.

Накратко: инсталирайте кръпката, и преглътнете нежеланите рестартирания. Поне не могат да ви хакнат… не и посредством Spectre. Засега няма регистрирани такива офанзиви, само че би трябвало да се означи, че информацията за слабостта бе оповестена скоро.

Междувременно, от AMD означиха, че шансът за офанзива при техните чипове е най-малък. Въпреки това, те разгласиха ъпдейти, които могат да бъдат конфигурирани по избор.

За да се възползват от слабостите с процесорите атакуващите би трябвало да имат опция да започват код на въпросната машина. В този смисъл предпазването профилиран програмен продукт за отбрана е целесъобразно.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР