Софтуерната компания LucidLink, която разработва софтуер за бърза връзка и

...
Софтуерната компания LucidLink, която разработва софтуер за бърза връзка и
Коментари Харесай

Българско-американската LucidLink набра още 75 млн. долара

Софтуерната компания LucidLink, която създава програмен продукт за бърза връзка и колаборация в облака, е набрала рунд на финансиране от серия C на стойност 75 млн. $. Фирмата е съоснована от българина Георги Дочев и работи на половина от България. Водещ вложител в сегашния рунд е американският фонд Brighton Park Capital, като в него влизат още Headline Ventures, Baseline Ventures и Adobe Ventures, фондът на софтуерния колос Adobe, предходни вложители в компанията. Освен тях в инвестицията влиза и българският фонд BrightCap, който взе участие и в предходните три рунда в компанията,.

От LucidLink не разясняват оценката на компанията, само че, което допуска, че с новия рунд LucidLink най-вероятно е минала прага от 500 млн. $ оценка. С новата инвестиция общото външно финансиране, набрано от компанията, доближава 115 млн. $.

" С тази инвестиция ще ускорим най-амбициозните си проекти за продукта, ще разтеглим лидерската си позиция в тази технология и ще създадем персонализирани способи за прилагане на продукта, който да разреши на изобретателните експерти да работят по-ефективно ", разяснява за инвестицията съоснователя Георги Дочев, който е и механически шеф в компанията.
Реклама
В момента LucidLink има общо към 120 чиновници, от които 63 се намират в офиса в София. Компанията търси още хора в България, като има дейни разгласи за програмисти.
Горещи пари в студени времена
LucidLink е учредена през 2016 година от българина Георги Дочев и американеца Питър Томпсън. Компанията създава програмен продукт, който разрешава свръхбърза връзка с облачни услуги от разнообразни хора и на разнообразни места, които да могат да работят по едно и също време върху еднакъв файл. Това прави компанията изключително привлекателна за медийната промишленост, откъдето са множеството клиенти на компанията - Spotify, Buzzfeed, Adobe, телевизионни и кино студиа.

По данни на LucidLink нейните годишни доходи от абонаменти (ARR) са се повишили над пет пъти в последните две години, а броят на потребителите - четири пъти. Това е разрешило на компанията да набере величествен рунд в изключително тежка година за рисковия капитал, където макроикономическите разтърсвания се усещат доста по-силно, в сравнение с фондовата борса.

" Ние бяхме в позиция, в която нямахме потребност да набираме финансиране, само че хипотезата ни беше, че поради представянето ни и главните ни знаци са доста мощни макар икономическите проблеми, може би времето ще е уместно за LucidLink. Заради всички стартъпи с проблеми и свиването на оценките, които се случват в промишлеността, в този момент има сериозна борба за качествени стартъпи ", разяснява пред " Капитал " Питър Томпсън, съосновател и изпълнителен шеф на LucidLink.
Реклама
" Нашият бизнес пораства, имаме мощна потребителска база, която задържаме, и това дружно с обстоятелството, че доста от клиентите ни намерено декларират, че не биха могли да работят без нашия програмен продукт, ни убеди, че можем да притеглим вложители. Това, което не чакахме, беше лавината от поръчки от фондове за рисков капитал. В последна сметка набирането на капитал не беше по никакъв начин мъчно - намирането на верния сътрудник беше по-голямото предизвикателство. Много сме удовлетворени от това по какъв начин се случи всичко ", прибавя Томпсън.

В България LucidLink работи през сдружението " ЛусидЛинк ", което регистрира доходи за 2022 година 6.1 млн. лева и към септември има към 60 чиновници. То е благосъстоятелност на американската LucidLink Corp.

BrightCap Ventures беше основан през 2018 година с капитал 25 млн. евро за вложения в pre-seed (до 200 хиляди евро) и seed компании (до 3.5 млн. евро). Активният интервал за финансиране на първия фонд завърши през тази година, като измежду десетките компании, в които влага, са Software Group, LucidLink, Cloudpipes, Fite (от последните две направи и eкзит) и други Фондът е основан благодарение на Европейския капиталов фонд и частни вложители. Управляващи сътрудници са Елина Халачева и Георги Митов, а Диана Стефанова е венчър сътрудник.
Свързани публикации Сделките на 2022: междинни по мярка, доста IT и с нерешителност на финала 6 януари 2023, 06:10 Българско-американската LucidLink набра 20 млн. $ при 200 млн. $ оценка 30 юни 2022, 09:00 От облаците към земята 16 ноември 2018, 11:44
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР