Софийският университет (СУ) обмисля отпадане на някои кандидатстудентски изпити през

...
Софийският университет (СУ) обмисля отпадане на някои кандидатстудентски изпити през
Коментари Харесай

СУ обмисля премахване на кандидатстудентски изпити

Софийският университет (СУ) обмисля отпадане на някои кандидатстудентски изпити през това лято. Ще се приема с оценките от матурите. Такъв вид позволи ректорът проф. Анастас Герджиков в изявление пред БГНЕС. Той изреди случаите, за които сигурно ще има изпити: " Ще би трябвало да се проведат по химия и биология за контролираните специалности „ Медицина ” и „ Фармация ”. Един от двата изпита по математика, по-сериозният, който е за самата компетентност, също ще би трябвало да се организира. За тези три съм сигурен, за останалите обсъждаме ”.

Възможно е семестърът за някои студенти да бъде продължен. Деканите на няколко факултета са поискали две или три седмици в края на академичната година да бъдат присъствени, защото в избрани специалности има нужда от лабораторни извършения. " В тези случаи е допустимо семестърът да бъде продължен ", съобщи Герджиков. Особен е казусът със компетентност „ Медицина ”. „ Там явно ще би трябвало всички занимания да са присъствени. Ръководството на факултета реши по този начин в самото начало и, съгласно мен, е рационално. Те имат проект по какъв начин да съкратят оставащите седмици, които би трябвало да се наваксат, тъй че, в случай че стартират на 1 юни, евентуално до към 20 юли ще са завършили семестъра ” , разясни ректорът. Засега срокът на неприсъствените занимания е 25 май.

Както и да се развие обстановката към епидемията от ковид, няма възможност за оповестяване на нулева академична година. „ Надявам се, че няма такава заплаха. Ние нямаме още цялостна изясненост за това по какъв начин ще приключи семестъра и по какъв начин ще се организира сесията, тъй като това зависи от няколко фактора. Първо – изчаквахме решението на Министерството на образованието и науката за държавните зрелостни изпити. Освен това – деликатно следим по какъв начин се развива епидемията. И най-после – когато завърши след няколко дни изключителното състояние, чакаме разпорежданията на министъра на опазването на здравето, които ще заменят досегашните правила. Съобразявайки се с всичко това, ние ще издадем заповед и Академичният съвет ще вземе съответните решения ”, посочи ректорът.

Ръководството на университета търси и решение за провеждането на студентските практики . В тази посока предложенията са няколко – те да се проведат отдалечено или да се отсрочат за догодина с смяна на образователния проект.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР