Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница

...
Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница
Коментари Харесай

Ананиев: Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница `Лозенец`

Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница " Лозенец ", тя си е независимо юридическо лице.
 Кабинетът дава 20 млн. за нова детска болница към Александровска, Правителствена минава към СУ  Защо унищожаваме болница, с цел да създадем друга? Здравната комисия сподели НЕ на превръщането на Правителствена в педиатрия
Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред кореспонденти в Народното събрание във връзка дефинитивно признатата през днешния ден смяна в статута на Правителствена болница.

" По всички правила както работят всички останали лечебни заведения - търговски сдружения и си обслужват отговорностите, по този начин от активността и това лечебно заведение ще си издължи сумите, които дължи на кредиторите ", добави той.

Днес депутатите дефинитивно одобриха измененията в Закона за лечебните заведения, съгласно които болница " Лозенец " към този момент не е държавна. Текстовете дават на Министерския съвет шестмесечен период да преобразува " Лозенец " от вторичен разпоредник с бюджет към Министерски съвет в еднолично акционерно сдружение Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Лозенец ", която най-вероятно ще мине под контрола на Софийския университет.

Този трансфер обаче повдигна редица въпроси за бъдещото ѝ финансово оцеляване, защото лечебното заведение е натрупало съществени задължения, а до момента е било поддържано най-много със дотации от Министерския съвет. След като към този момент няма да е към него обаче, остава въпросът дали страната още веднъж ще поеме част от разноските на заведението, или то ще би трябвало да се опита да оцелее на пазарен принцип. Това би тормозило Софийския университет обаче, защото болничното заведение се употребява за неин образователен център и при възможния ѝ банкрут университетът най-вероятно ще загуби медицинските си специалности.

Ананиев се възпротиви на изказванията на опозицията, че болничното заведение ще банкрутира без държавна помощ. " Това е мнение на опозицията - аз имам над 60 лечебни заведения, от които най-малко половината имат задължения и си ги разсрочват, разплащат и така нататък Въпрос на положително ръководство и добър мениджмънт ", съобщи министърът.

Той помоли да не се основава напрежение в академичното управление на Софийския университет и съобщи, че не би трябвало университетът да отделя от личните си средства за болничното заведение. " Аз съм уверен и съм сигурен, че не би трябвало да се заделят средства от образование на студентите - това е таксите, които заплащат те, и в това време дотацията, която дава страната - да се отделят за покриване на задълженията на болничното заведение, другояче ще се наруши образователният развой ", съобщи той.

Министърът отхвърли всевъзможни терзания, че студентите на Софийски университет може да изгубят достъп до образователната си база.

" Идеята е в последна сметка, откакто страната, в лицето на министъра на опазването на здравето, стане едноличен притежател на капитала, той да даде болничното заведение за ръководство на Софийския университет. Т.е. цялата научна и клинична база, която има болница " Лозенец ", ще се употребява за образование на студентите - това беше концепцията. И по тази причина ме убедиха, че това е най-хубавият метод, и аз одобрих общото мнение ", добави той.

Ананиев още обясни, че се е срещнал с ректора на Софийския университет още преди вчерашното съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето.

" Освен това се договорихме с него, тъй като несъмнено има някакво терзание с този контракт, който би трябвало да регламентира взаимоотношенията сред министъра на опазването на здравето и Софийския университет, да подготвим дружно с него един план на контракт, който да го представим пред академичното управление на СУ, с цел да не съществуват тези терзания, че надали не СУ ще стане пленник на болница Лозенец ", съобщи Ананиев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР