Софийският университет излезе с остра позиция по повод твърдението на

...
Софийският университет излезе с остра позиция по повод твърдението на
Коментари Харесай

СУ да пропагандира хомосексуализма? Абсурд!

Софийският университет излезе с остра позиция във връзка изказванието на шефа на дирекция " Връзки с обществеността " в Министерството на защитата Александър Урумов. В своя обява във Facebook , отразена от един от всекидневниците у нас, той подлага на критика програмата на образователния курс " Политики на идентичността и разликата "  към Факултета по славянски филологии.

Според Урумов " целеустремено тровят мозъците и сърцата на децата ни още от детски градини, учебни заведения и университети! Лесбийки ги учат да пишат хомо-писма в Англия, лесбийки ги учат на схващане за зло в България!...Ето това е конспектът на курса " Политики на идентичността и разликата ". Той разяснява и тематики от програмата, като да вземем за пример написа, че към тематиката " Отвъд половото разграничение: андрогинът и машината. Половото разграничение и новите технологии " е трябвало да се добави " вибраторът като пръв другар на лесбийката " и така нататък

От Алма матер изрично отхвърлят да пропагандират хомосексуализма, феминизма и глобализацията.

" С саркастичен и нападателен език текстът (бел. ред. във вестникарската обява, която цитира Урумов) внушава, че курсът е отдаден на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация. Това несъмнено не подхожда на истината, защото специалностите, магистърските стратегии и курсовете в Софийския университет имат научен, а не агитационен темперамент - пишат от СУ - и тяхната обективност и балансираност се подсигурява от прекосяването през редица университетски процедури – разглеждане на Катедрен съвет, на Факултетен съвет и от общоуниверситетска Учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните образователен проект и образователни стратегии.

Внушенията на Урумов са погрешни също и по тази причина, тъй като както от заглавието на курса („ Политики на идентичността и разликата “), по този начин и от анотацията към него и от обособените тематики („ Глобализация и антиглобализъм “ и пр.) става изцяло ясно, че в курса се показват мненията и на бранителите, и на съперниците на остро дискусионните въпроси, сложени в филантропичните и публичните науки през последните десетилетия.

Следователно текстът на Урумов е ориентиран не против някакво едностранчиво разглеждане на тези тематики, а против самото им разискване, не против пропагандиране на някакви нездравословни хрумвания, а против опцията въобще да се позволяват занимания с хрумвания, които Урумов не утвърждава. "

От Университета разясняват и за какво обръщат внимание на написаното:

" Текстът на едно частно лице, още повече демонстриращо непознаване на материята, нямаше да има потребност от коментар, в случай че той не беше оповестен в четен всекидневник и създателят не беше шеф на дирекция „ Връзки с обществеността “ в Министерството на защитата. Наред с хулиганските обиди текстът съдържа и явната опасност на Урумов „ да земе едно дЪрво “, в случай че академичната общественост у нас и по света си разрешава даже да разисква тематики, които не му харесват ".

В СУ дефинират текста като " очевидна експанзия против академичната независимост и свободата на проучванията, залегнали в основата на самата концепция на университетите при възникването им преди 700 години ".

" Софийският университет не приема и в никакъв случай няма да допусне нарушение на академичната независимост и на свободата на проучване и преподаване. Той нееднократно е въставал против опитите за външно въздействие и цензура и ще продължи да отстоява свободата на мисълта и словото.

Вярваме, че българското общество приема свободата за висша полезност и ще поддържа всяка институция, против която съперниците на свободата насочат своята експанзия и закани ", се споделя в позицията на първия български университет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР