Софийският районен съд отхвърли иска на Сотир Цацаров за уронване

...
Софийският районен съд отхвърли иска на Сотир Цацаров за уронване
Коментари Харесай

Съдът отхвърли иск за 15 000 лв. на Сотир Цацаров срещу Кирил Петков

Софийският областен съд отхвърли желае на Сотир Цацаров за уронване на престижа, породен от някогашния министър председател Кирил Петков.

Цацаров заведе делото за 15 хиляди лева, откакто на 14 януари м. година Петков, тогава министър председател, разгласи, че някогашният основен прокурор е обезсърчителен и допускът му до класифицирана информация е лишен. Цацаров твърдеше, че по този начин Петков му е нанесъл неимуществени вреди – уронване на персоналния и професионален престиж, достойнството и достолепието, както и психически и физически дискомфорт, терзание, безпокойствие и тревога. Изказването стана, до момента в който Цацаров бе началник на КПКОНПИ. Впоследствие самичък подаде оставка.

Съдът обаче счита, че изявлението на Петков не е уронило престижа на Цацаров.

„ Не е противоправно държанието при изказани отзиви с отрицателна оценка, директно или индиректно засягащи съответно лице, когато името му се разяснява или се допуска по отношение на публичен въпрос, обвързван с неговия пост, активност или занимание.Такива оценки не могат да ангажират отговорността на създателя им за обезщетяване на породени неимуществени вреди на получатела, в случай че не засягат достойноството на личността / т.е. в случай че не съставляват засегнатост “, пишат магистратите.

И изясняват за съответния случай. „ В изявлението си на 14.01.2022 ответникът (б.а.: Кирил Петков) оповестява действителен факт, а точно: отнемането на достъпа до класифицирана информация на ищеца. Становището на ответника по отношение на отнемането на достъпа е в подтекста на работата на ДАНС, постигнатите от тях резултати, както и тяхната преценка в границите на процедурата “. Затова съдиите отхвърлят желае на Цацаров.

Решението им не е дефинитивно. Предполага се, че някогашният основен прокурор ще го апелира.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР