Софийският градски съд отказа да прекрати регистрацията на организация Български

...
Софийският градски съд отказа да прекрати регистрацията на организация Български
Коментари Харесай

Съдът не откри фашизъм в Луковмарш, организаторите са родолюбци


Софийският градски съд отхвърли да приключи регистрацията на организация Български народен съюз – Еделвайс, която е уредник на Луковмарш. Формацията от дълго време е посочена като неонацитска и паравоенна, а Луковмарш е заклеймяван всяка година и от формалните управляващи и от правозащитни организации.

Въпреки това арбитър Венета Цветкова от Софийски градски съд е на друго мнение. В претекстовете в решението й написа, че БНС-Еделвайс е „ съдружие на родолюбци “.

В решението си арбитър Цветкова споделя още, че личността на ген. Христо Луков е спорна и по-скоро няма общо с фашизма и антисемитизма.

Изводите на съдийката оставят усещането, че Луковмарш е шествие на патриоти, които са облечени с военни униформи единствено от почитание към ярки български исторически персони. Съдия Цветкова приема всички проблематични изявления на членовете на БНС-Еделвайс като техни персонални прояви, които нямат общо с организацията.

Съдия Цветкова показва, че в устава на сдружението, главните цели са разпространение на полезности като родолюбие и национализъм, поощряване младежите към туризъм, запазване на културно-историческото завещание на България, както и съдействие за интеграцията към демократичните и общоевропейски полезности. Тя споделя, че членовете на сдружението имат и независимо съществуване като обособени персони. Поради това приема, че всички представени от прокуратурата нацистки тези са персонално мнение и не показват позицията на БНС.

" Съдържащите се на страницата на сдружението квалификации и словосъчетания като " цигански орди " и други не се отличават като насаждащи ненавист или злоба ", споделя арбитър Цветкова.

Тя добавя: " Макар употребяваните от учредителя и ръководител на сдружението от регистрирането му в ефирен ефир квалификации по отношение на малцинствени групи в реалност да имат неприемлиев за демократично общество и несъответстващ със декларираната стратегия на сдружението темперамент, същите не могат да се дефинират като деяние, ориентирано към разпалване на етническа омраза ".

Според нея главната цел на БНС – Еделвайс е " родолюбието и опазване на българщината, разпространявани спокойно, посредством персонален образец за интелектуално, духовно и въпреки това – физическо развиване ".

Държавното обвиняване може да апелира пред Софийския апелативен съд.

Прокуратурата показва, че на уеб страницата на сдружението са отправяни изказвания, които " имат расова, религиозна и етническа устременост, с отрицателен заряд ". Напомня се за идейната непосредственост на идейната непосредственост на БНС със Съюза на българските национални легиони, воден от военачалник Христо Луков. Прокуратурата цитира думи на водача на БНС, че " легионът " на Луков е властническо придвижване, в чиято основа стоят фашистката и нацистката идеология, антисемитски хрумвания и отбрана на еднопартийната страна.

По време на осъществявана от ДАНС инспекция се самоубива членът на управавата на БНС – Е.К. В дома му са открити противозаконни оръжия, камуфлажни и облекла с полицейски обозначения, муниции, книгата " Моята битка " на Адолф Хитлер и фотография на Хитлер. Сочи и че К.е осъждан за придобиване и държане на оръжие без съответно позволение. Останалите членове от сдружението се разграничават от умрелия си някогашен приятел и споделят, че не са го виждали от години.

По отношение на ген.Луков мнението на съдийката е следното: " От една страна, поради заслугите на Луков като боен специалист и приносът му за подсилване на българската войска в интервала сред двете войни, както и неналичието на каквито и да е доказателства за антисемитска активност на същия или нацистка агитация, генералът, както сочат и очевидците, е митологизиран точно поради военните си заслуги за опазване териториалната целокупност на страната посредством обезпечаване отбрана посредством подсилване на българската войска. От друга страна, Съюза на българските национални легиони също се свързват и като носители на родолюбиви хрумвания за единство на нацията и държавната територия. Следователно, не може автоматизирано да се одобри, че проведените шествия и празнувания са проводник на неразрешени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска ненавист ", споделя арбитър Цветкова.

С тези причини тя резервира регистрацията на БНС – Еделвайс и осъжда страната да му заплати 700 лева разходи по делото.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР