Софийският градски съд е отменил европейските заповеди за арест на

...
Софийският градски съд е отменил европейските заповеди за арест на
Коментари Харесай

СГС е отменил европейските заповеди за арест на обвинени по Нексо

Софийският градски съд е отменил европейските заповеди за арест на двама от обвинените по делото „ Нексо “ - Антони Тренчев и Коста Кънчев , потвърдиха за Euronews Bulgaria от съда. Магистратите се стимулират, че издадените заповеди са незаконосъобразни, тъй като не е осъществено съответно приканване на обвинените. От материалите по импортираното от СГП досъдебно произвеждане в Софийски градски съд се открива, че обвинените имат непрекъснати и известни адреси в Обединените арабски емирства, откъдето не са призовавани от проверяващия орган, показаха още от съда. Разследващите са приели изначално, че двамата се укриват, без да създадат опит да ги призоват изобщо.

Липсвали и доказателства, че проверяващите са подхванали дейности по приканване на лицата посредством бранители или посредством механизмите за интернационална правна помощ, с цел да ги уведомят за воденото против тях произвеждане. В материалите по едно от делата се съдържа призовка за връчване посредством механизмите на интернационалната правна помощ, както и дали има отвод от страна на управляващите на ОАЕ да я изпълнят. Липсва и информация Тренчев и Кънчев да не са открити, да отхвърлят да получат призовките или е отказано осъществяването на молбата за правна помощ.

Развоят на обстановката към следствието „ Нексо “ е в контрастност с оповестеното от към този момент някогашния основен прокурор Иван Гешев, който през януари дефинира случая като „ неповторим в международен мащаб, освен за България “, и че е „ образец за положително междуинституционално съдействие, само че и положително съдействие с нашите европейски и евроатлантически сътрудници “.

В началото на годината след шумни акции, българската прокуратура образува досъдебно произвеждане за извънредно тежки трансгранични престъпни закононарушения, свързани с проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения и компютърни измами, и породени вреди в разнообразни страни.

Групата е работила от началото на 2018 година до 12 януари тази година у нас, във Англия и Северна Ирландия, Швейцария и Каймановите острови. Тогава бе обявено, че досега са събрани доказателства, от които се открива, че са реализирани редица преводи за да бъде избегнат санкционният режим, натрапен във връзка с Руската федерация.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР