Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими

...
Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими
Коментари Харесай

Софийски окръжен съд: Имотите на българските царе в Рила са на България

Софийски Окръжен Съд призна България за притежател на 66 недвижими парцели. Това стана след повече от десетгодишна правосъдна борба. Имотите съставляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща повърхност от към 16 хиляди дка. и са по последното висящо дело по отношение на проблема с така наречен „ царска ” реставрация.

Производството по делото е формирано по искове на страната посредством министъра на земеделието и храните против наследниците на някогашните царе Ф. I и Б. III. През 2019 година бе подписана правосъдна конвенция с част от ответниците, представители на семейството В. и делото по отношение на тях е прекъснато. С постановеното решение съдът признава, че страната е притежател на процесните парцели ex lege, по силата на работилите Закони за горите, както и че не е имало съображение за реставрация на процесните горските парцели. Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно.

Ако по този начин постановеното решение на съда остане в действие, С.Б.С и сестра му М.Б.Х ще би трябвало да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от Народно събрание през 2009 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР