Софийски градски съд на първа инстанция е оставил без уважение

...
Софийски градски съд на първа инстанция е оставил без уважение
Коментари Харесай

И съдът забрани на телекомите да вдигат цените с инфлацията за две години

Софийски градски съд на първа инстанция е оставил без почитание жалбата на " Теленор " против заповедта на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), с която на телекомите се не разрешава да покачват цените си от февруари с инфлацията за 2020 и 2021 година Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова пред публицисти във вторник.

Тя дефинира това като добра вест се обърна към мобилните оператори с апел: " Не повишавайте цените, ще е нелегално поради предварителното осъществяване на заповедта на КЗП! Не тормозете хората с тези есемеси. Защитата на потребителите става цел номер едно ".

Определението на съда обаче може да се апелира в седемдневен период. Претенция против възбраната има и от А1, явно за този оператор към момента няма решение.

Нинова цитира част от претекстовете на " Теленор " против възбраната за повишаването, които са, че индексацията на цените не е от публичен интерес ", само че това не е прието от съда.

" Ние считаме, че този напън върху хората е от най-висш интерес ", съобщи министърът на стопанската система и промишлеността.

" Повишението с инфлацията за една година е тяхно решение, само че това решение – за 2020 и 2021 година, е нелоялна комерсиална процедура ", съобщи Нинова.

Тя не пожела да разяснява вероятността оповестеното от операторите повишаване на мобилните услуги с към 5 % с инфлацията за двете години да се окаже по-голямо поради инфлацията за 2021 година Данните на Националния статистически институт за интервала януари-ноември 2021 година са за инфлация от 7.3 на 100, следва оповестяването на средногодишното повишаване на живота за предходната година, с което в действителност телекомите могат да вдигнат цените.

Нинова прикани хората, в случай че сметките им въпреки всичко набъбнат да подават тъжби в КЗП, с цел да може да се завеждат и групови искове против телекомите. " Хората нямат опция сами да си водят делата, да си намерят юрист – изключително в дребните обитаеми места, да си платят разноските по делото, да пътуват до София. Ако се чувствате безсилни сами да се отбраните – ние сме на ваша страна и ще ви защитим ", съобщи Нинова.

Тя уточни, че още преди да се издаде заповедта за възбрана на повишаването е водена преписка с мобилните оператори, прегледано е било тяхното мнение и претекстовете им са отхвърлени, а в този момент същото прави и съдът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР