Софийската зоологическа градина е най-голямата на Балканския полуостров и вече

...
Софийската зоологическа градина е най-голямата на Балканския полуостров и вече
Коментари Харесай

Изненада: Столичният зоопарк с най-добрите условия на Балканите

Софийската зоологическа градина е най-голямата на Балканския полуостров и към този момент гордо можем да кажем, че разполага с най-хубавите условия на Балканите за развъждане на животни от типовете огромни котки и примати. Това заяви в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Зоологическа градина - София Добромир Бориславов.

„ Усилията през тази година са ориентирани към участие на зоопарк а в Европейската асоциация на зоопарк овете и аквариумите “, уточни Бориславов. Членството значи съблюдаване на доста високи стандарти в изискванията за развъждане на животните. Има специфични условия за пространствата, за външните заграждения, за всичко, обвързвано с жителите, сподели Бориславов. Той акцентира, че през последните пет-шест години Столичната община е осигурила съществени средства за вложения, тъй че зоопарк ът да отговори на тези високи стандарти.

„ Направиха се няколко огромни вложения за възстановяване на изискванията на обитаване на животните и основаване на среда, близка до естествената им. Нови седем големи външни заграждения са направени за хищниците от семейство котки, като по този метод се усилва в пъти пространството, което те населяват на открито, сподели шефът на зоопарк а. От 10 до 15 пъти по-големи са към този момент зоните с естествена растителност, направени са уреди за катерене, условия за престояване по един по екологосъобразен метод. След тази огромна инвестиция за котките през 2017 година, бе направена реорганизация в бранш „ Примати “, където бяха обособени още 14 нови заграждения “, осведоми Бориславов.

Той заяви, че през септември екип от специалисти от Европейската асоциация на зоопарк овете и аквариумите ще посети столичния зоопарк , с цел да направи мониторинг на неговото положение и на изискванията, които са основани за животните. „ Надяваме се, откакто специалистите създадат този мониторинг, към този момент да имаме мнение на асоциацията за приемането ни като пълновръстен член, което ще ни сътвори доста благоприятни условия за продан на животни и за приемане на по-интересни типове “, уточни Добромир Бориславов. Той осведоми, че през тази година напъните ще са ориентирани не в обезпечаването на нови типове животни, а върху възстановяване на съществуващите условия, тъй че да се покрият условията за участие в асоциацията.

„ Зоологическата градина в София скоро се снабди с черни лешояди - картали, а в този момент задачата е основаване на потомство на този извънредно скъп тип птици, липсващ от българската фауна в края на 60-те години на предишния век “, сподели Бориславов. Това е била обичаната птица на княз Фердинанд, като още със основаването си през 1888 година, зоопарк ът е разполагал с тази птица, само че през годините по доста аргументи типът изчезва. „ Изключително сме щастливи, че успяхме да създадем по този начин, че тази птица още веднъж да се върне в зоологическата градина “, акцентира той.

Фокусът за идващите години ще бъде повишение на броя на застрашените типове, които се отглеждат в зоопарк а. „ Преди три години се сдобихме с бърнеста мечка, която беше предоставена от зоопарк а в Лайпциг, Германия. Търсихме за него женска за основаване на потомство и след доста старания успяхме да намерим от Сингапур. И още веднъж с доста старания и организация от началото на тази година тя към този момент е тук, в столичния зоопарк “, уточни Бориславов. Той сподели, че следва събирането на двете животни. „ Първо ще се срещнат, а по-късно се надяваме и да се харесат “, означи шефът на зоопарк а.

Столичната зоологическа градина работи по 14 стратегии за предпазени типове, множеството от които са от международната фауна. „ В идващите години ще търсим типове, които са по-близки до нашата фауна. В Европа трендовете са не просто да се отглеждат животни в зоопарк овете, а те да се специализират в развъждането на животни, типични за дадените райони, и то такива, които са застрашени “, изясни Бориславов. „ В нашия зоопарк отглеждаме белоглави белоглави лешояди, както и египетски картали или черни лешояди, които са извънредно застрашени. Целта е да се съхранява популацията и да се стигне до размножаване на нови типове, които следено да бъдат връщани в природата, с цел да могат да се възвръщат техните популации. Ние, след години старания, съумяваме да развъждаме египетски лешояди. Част от тях сме ги върнали в природата, други сме ги дали на интернационалните размножителни стратегии там, където има други представители на типа “, сподели Бориславов.

В Европейската асоциация за всеки един от застрашените типове си има интернационален координатор, който следи цялата популация на избран предпазен тип, той прави рекомендации кой тип къде да бъде изпратен, вършат генетични проби за съгласуемост. „ Това са процеси, които изискват доста добра съгласуваност, организация и обмисляне “, изясни шефът на зоопарк а.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР