Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с

...
Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва сблъсъците между протестиращи

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно произвеждане по отношение на протесните събития от последните дни. Това заяви за " Сега " представителят на основния прокурор Сийка Милева, като посочи, че закононарушението, което се проверява, е причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди. Разследването е на стадий разпити на очевидци.

През миналата седмица публичното въодушевление се нажежи, откакто Народното събрание реши да даде военно-техническа помощ на Украйна. От едната страна излязоха на протест хора, недоволни, че България заема страната на Украйна във военния конфликта с Русия. От другата страна застанаха тези, които смятат, че би трябвало да изпратим оръжие и да осъдим съветския агресор. В последна сметка се стигна до няколко конфликта сред протестиращи в центъра на София.

Във видео, публикавано от уеб страницата " Биволъ " в сряда, се вижда сдърпване сред мъже в подлеза на Софийския университет. Единият от тях носи в ръка украинското знаме, само че е ударен от човек с лента на ръката " Слава на Украйна ". От записа не излиза наяве кой първи е бил атакуван и за какво. Прави усещане обаче, че присъстващите служители на реда по никакъв метод не вършат опит да предотвратят сблъсъка, а гледат безучастно.

По-късно на същия ден се стигна до сблъскване и пред Паметника на Съветската войска. Въпреки че мястото беше непокътнато от уредници на събитие в поддръжка на Украйна, чиято цел беше да опаковат паметника с български и украински флагове, те не бяха позволени от симпатизанти на партия " Възраждане " и организацията " Приятели на Русия ". Полицията образува кордон сред двата митинга, само че това не попречи да се стигне до по-сериозен конфликт. Очевидци описаха, че жена с съветско знаме е ухапала друга жена, която поддържа украинската страна. Наложило се е намесата и на Бърза помощ.

В тази връзка Българският хелзинкски комитет упорства вътрешният министър Бойко Рашков да ревизира за какво служителите на реда от Столична дирекция на вътрешните работи са бездействали при акцията за пакетирането на Монумента на окупационната алена войска. БХК припомня, че събитието е проведено от Гражданска самодейност за разглобяване на паметника на руската войска (ГИДПСА) и е в съгласие със Столичната община след съобщение, подадено от общинския консултант Марта Георгиева. Обявената му цел е скулптурните композиции в североизточния завършек на монументалната площадка да бъдат покрити (опаковани) с български и украински флагове. Флаговете за акцията са закупени от уредниците с персонални средства и съставляват тяхна благосъстоятелност.

Въпреки това полицията изтласкала законно събралите се жители настрана от зоната на постоянно оповестеното и в съгласие със Следствен отдел към окръжна прокуратура събитие и по никакъв метод не пробвала да предприеме действия по обезпечаване на акцията по слагане на флагове. На мястото на митинга е участвал старши комисар Георги Алексиев в цивилни облекла, който се показал на уредниците и е известен за възпрепятстването на мирното им заседание. Алексиев е очевидец на противоправните действия на " Възраждане ". 

До физически конфликти пред МОЧА се стигна и в четвъртък, когато партия МИР реши да провежда жива верига, с цел да пази паметника от български и украински флагове.

 

НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

" СЕГА " изпрати въпроси до Държавна организация " Национална сигурност " по отношение на изявление на народния представител Костадин Костадинов. Лидерът на " Възраждане " съобщи пред публицисти в Народното събрание следното: " Ние ще създадем всичко належащо да създадем по този начин, че тези военни фабрики да не работят обикновено ". Тъй като военната индустрия на България е детайл на националната ни сигурност съгласно Закона за защитата и въоръжените сили, " Сега " попита дали ще бъде потърсено пояснение от Костадинов за апелите му към саботажи и дали такива фактически са планувани от членове на " Възраждане ". ДАНС досега не е дала отговор.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР