Софийската опера и балет открива сезон 23/24 с една от

...
Софийската опера и балет открива сезон 23/24 с една от
Коментари Харесай

Маестро Карталов празнува юбилея си с Травиата и Пласидо Доминго

Софийската опера и балет открива сезон 23/24 с една от най-обичаните опери на Джузепе Верди. Дори 170 години след премиерата на „ Травиата “, вълнуващата история за обич и дълг, непроменяемо притегля интереса на публиката.

„ Скъпи български другари, доста съм благополучен и се гордея, че ще бъда с вас на 15 септември, с цел да ръководя „ Травиата “ в Софийската опера. Ще бъде моят дебют в този хубав спектакъл “ – изпрати прочувствено видеосъобщение Пласидо Доминго.

Впечатляващата режисура е под режисурата на акад. Пламен Карталов. Самият той ще означи 75-годишния си празник на сцената точно с “Травиата ”. Рожденият ден на изтъкнатия режисьор, учител и арт управител на 15 септември съответствува с откриването на сезона на Софийска опера и балет. Вече над 15 години акад. Карталов неуморно управлява трупата, като непрестанно разширавя репертоара й.

През 2014 година по време на гостуването на Пласидо Доминго за концерт в София той е специфичен посетител на шефа на Софийската опера Пламен Карталов. Още тогава Доминго получава покана за присъединяване на сцената на Националната опера, покана, която се реализира едвам тази година.

По време на тази среща Доминго научава, че в същата година, когато той взе участие в спектакли на операта „ Гуарани “ на най-известния бразилски композитор Антонио Карлос Гомес, Пламен Карталов слага в София същата опера.

Двамата откриват единодушие и в отношението си към Вагнер. Пламен Карталов към този момент е приключил своята първа режисура на „ Пръстенът на нибелунга “, а Доминго е един от търсените интерпретатори на Вагнер, получил самопризнание за Тристан, Зигмунд, Ерик, Парсифал, Танхойзер, Лоенгрин (Грами за най-хубав оперен запис).

“Травиата “ заема значимо място в креативните биографии на двамата.

Пласидо Доминго

Професионалният дебют на артиста в огромна централна партия е Алфред от „ Травиата “ през 1961 година

Професионалният му дебют като диригент е през 1973 година, когато управлява театър на „ Травиата “ с Нюйоркската опера в Линкълн център.

Доминго е притежател на девет награди „ Грами “ и едната от тях е за „ Травиата “ от 1983 година в категория „ Най-добър оперен запис “. Много награди получава е филмът „ Травиата “ в режисурата на Франко Дзефирели с присъединяване на ПласидоДоминго под диригентството на Джеймс Ливайн.

Пламен Караталов

„ Травиата “ е знакова в креативната биография на режисьора. Още преди повече от 40 години той съобщи едно новаторско разбиране в правенето на оперен спектакъл: вместо със средства от държавния бюджет на Министерството на културата – за първи път в България, със средства от същински безвъзмезден филантроп.

Идеята на Карталов, считана даже от някои за еретична, намира отклик у един човек също по този начин изпреварващ времето с мащабите на концепциите и мисленето си. Това е шефът на Стопанския химически комбинат „ Гаврил Генов “ – инж. Светослав Генчев.

Това се случи в Русе през 1983 година, а реакциите в пресата са възторжени:

Марин Големинов: „ Видяхме един нов, автентичен и в това време опрян на най-хубавото в традицията, прочит на Вердиевата „ Травиата ”. Визуално решеното встъпление към операта, което разумно се повтаря във финала, е сполучлива концепция на режисьора Пламен Карталов. “ 

Розалия Бикс: „ Тази „ Травиата “ авансово е оправдала доверието... Наистина заслужен резултат! “ 

Вече като шеф на Софийската опера Пламен Карталов възвръща своята „ Травиата “ от Русе. Отново рецензията е възторжена.

Екатерина Дочева: „ Травиата ” е възстановка на един театър на Пламен Карталов в Русенската опера. Постановката и през днешния ден стои устойчиво изискана, естетически издържана, с прелестен за окото функционален фон. „ Травиата ” е творба, която може и би трябвало постоянно да е в репертоара на една оперна къща – изключително в България, където италианската опера е издигната в фетиш. “

Толкова години след тези споделени размишления „ Травиата “ продължава да бъде приветствана от публиката в София.

Пламен Карталов: „ Да основа театър с предизвикателство и риск, напълно адресиран към най-широката аудитория и разположен в епохата на творбата, с цел да могат, като в оживели страници от романа на Александър Дюма-син, да се разиграят динамични събития и характери, подвластни на интимните човешки недостатъци и пристрастеност, безразсъдството и саможертвата в името на любовта.

Вердиевият репертоар е златна мина за всеки оперен актьор, а „ Травиата ” – перла в короната на всеки оперен спектакъл. Изпълняваме също по този начин желанието на публиката и на поколението от наши млади актьори, за чието вокално и актьорско израстване шедьовърът на Джузепе Верди „ Травиата ” е бойна каляска в борбата за креативното им развиване. “

На 15 септември под диригентството на Пласидо Доминго ще пеят Станислава Момекова – Виолета, Иля Селиванов – Алфред, Атанас Младенов – Жермон, Силвана Пръвчева - Флора, Благовеста Мекки-Цветкова – Анина.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР