Софийската градска прокуратура в напът да прекрати наказателното производство, срещу

...
Софийската градска прокуратура в напът да прекрати наказателното производство, срещу
Коментари Харесай

Аферистите от „Хелп карма“ се измъкват безнаказани

Софийската градска прокуратура в напът да приключи наказателното произвеждане, против босовете на благотворителната фондация „ Хелп карма “ – Константин Кръстев и Ралица Енева след проточило се над 3 години безплодно следствие. Запознати издават, че наблюдаващият прокурор държи съзнателно следствието на трупчета и не внася обвинителен акт в съда, защото не можело да се открият безапелационни доказателства за финансови злоупотреби и непозволено отклонение на средства, събирани в границите на дарителски акции, провежда от Хелп „ карма “.

 

Очаква се до два месеца прокуратурата дефинитивно да се откаже да съобщи на съд шефа на „ Хелп карма “ Константин Кръстев, откакто той изиска от съда да дефинира на прокуратурата ограничения за ускорение на производството. Босът на скандалната благотворителна фондация има това право, защото следствието против него и фондацията се проточи рекордно дълго време – повече от 3 години.

 

От държавното обвиняване не дават публична информация по какъв начин се движи следствието против „ Хелп карма “, само че съгласно осведомени от прокуратурата са получили още преди месец чаканата повече от година и половина счетоводно-банкова експертиза. От нея не можело да се направи извод, че Константин Кръстев и дясната му ръка Ралица Енева, са харчели за свои потребности милионите левове, събрани от донори.

Аферата „ Хелп Карма “ избухна през декември 2021 година, когато в поредност от излъчвания журналистката от bTV Мария Цънцарова описа за активността на фондацията и метода, по който се ръководят милиони, събрани от дарения. За двете години, през които съществува, платформата набира 21 млн. лева

 

До хората в потребност обаче стигат към 13 млн. лева а останалите над 7.5 млн. лева, събрани от дарения за разнообразни дела, не са отишли по предопределение. Вместо това си ги разпределят хората от „ фондацията “.

 

Разследването на Мария Цънцарова откри, че от „ Хелп карма “ са прибирали нерегламентирано сред 8 и 12% от цената на даренията, както и че Константин Кръстев е раздавал големи заплати, бонуси и даже финансови заеми на свои чиновници с пари, предопределени за разнообразни дарителски акции. Интересен подробност е, че босът на „ Хелп карма “ – Константин Кръстев, е първи братовчед на създателя на криптобанката без лиценз NEXO – Коста Кънчев. В последните дни на 2023 година прокуратурата приключи наказателното произвеждане против босовете на NEXO, които бяха обвинени за пране на при и финансови злоупотреби, осъществени със средства на вложителите в портфейла им.

 

Съмненията, че аферистите от „ Хелп карма “ ще се измъкнат безнаказано за гнусните далавери се появиха още преди 2 години, когато стана известно, че против шефа на благотворителната фондация не са предявени обвинявания за осъществяване на документални измами, които елементарно можеха да бъдат потвърдени при обзор на множеството неистинен документи за фиктивно платени суми за лекувания на пациенти в Съединени американски щати и Европа. Такъв да вземем за пример е казусът с болното от левкемия момче, чието лекуване било платено напълно от Здравната каса, во в уеб страницата на фондацията е записано, че са платили 28 500 евро. След това детето е пратено в Германия още веднъж за сметка на НЗОК, само че в уеб страницата е отразено, че са платени 25 000 евро.

 

Срещу „ Хелп карма “ липсва и следствие и покачване на обвинявания за неплащане на осигуровки. За да си спестят разноските, от менте фондацията са заявили, че заплащат по 50 000 лева месечно на техническия шеф Славчо Славчев, който обаче действително прибирал 6 000 лева заплата, а останалите пари разпределял сред останалите чиновници от IT отдела на „ Хелп карма “. „ Експертът “ Славчо е получил и заем от над 701 000 лева от фондацията, сякаш с цел да си купи апартамент.

 

Черната каса за милиони в „ Хелп карма “ е оперирала главно с пари, събирани от почтени донори. Според данни от следствието за интервала 2019-2020 година менте благотворителите са прибрали 2.5 млн. лева заплати и бонуси. От събраните общо от „ Хелп карма “ 21,2 млн. лева за дарения, едвам 13.7 млн. лева, са отишли по предопределение.

 

За сметка на елементарно доказуемите закононарушения следственият отдел на Софийската градска прокуратура повдигна през декември 2021 година обвиняване за длъжностно заграбване против шефа и ръководител на управителния съвет на „ Хелп Карма “ Константин Кръстев. Обвинението обаче може и да не издържи в съда, в случай че въобще бъде импортирано.

 

„ По обвиняването за длъжностно заграбване от дарения Константин Кръстев ще бъде оправдан заради две аргументи. Първо, няма закон за дарителство и второ, Кръстев пледира, че не е отклонил пари, защото те са в сметките на „ Хелп карма “, които са запорирани. Още преди да му бъдат предявени обвинявания, той е върнал сумата от 300 000 лева, която през 2019 година е постъпила по негова сметка от „ Хелп карма “. Адвокатите му пледират, че става въпрос за техническа неточност и че откакто парите са възобновени преди образуването на наказателно произвеждане, значи не е налице закононарушение “, твърди осведомен с безплодното следствие по гнусната спекулация с отклонени пари от дарения за заболели деца.

 

Данъчната инспекция, която е осъществена от Национална агенция за приходите на Константин Кръстев и Ралица Енева по искане на прокуратурата, също не е открила фрапиращи нередности, настояват осведомени с следствието. Ревизията на финансовите потоци в „ Хелп карма “ също не открила осъществени закононарушения. От фондацията упорстват, че са уведомили на уеб страницата си всички донори, че прибират комисионна от даренията им, с цел да се устоят. Нямало закон, който да лимитира удържането на такси и комисионни при правене на дарения, упорстват скъпоплатените юристи на фондацията.

 

„ Прокуратурата към момента не е прекратила делото „ Хелп карма “ единствено поради упования плевел публичен и медиен отзив, другояче следствието от дълго време да е завършило. Изчаква се комфортен миг, когато от държавното обвиняване да оповестят, че няма да дават на съд шефовете на фондацията “, разкрива източник от прокуратурата.

 

При състояние, че дело против „ Хелп карма “ не бъде формирано, то запорираните от съда над 8 млн. лева на благотворителната фондация ще би трябвало да бъдат отблокирани. Но е известно по какъв начин ще бъдат изразходвани парите, които са били събирани за съответни благотворителни акции. Очакванията са обаче милионите да си останат в „ Хелп карма “ и след това да бъдат усвоени от оневинения от прокуратурата, шеф на фондация Константин Кръстев.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

 

 

 

 

 

Тагове: „ Хелп Карма “ аферисти Константин Кръстев Ралица Енева разследване Nexo Коста Кънчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР