Софийската градска прокуратура (СГП) ръководи разследване по досъдебно производство, образувано

...
Софийската градска прокуратура (СГП) ръководи разследване по досъдебно производство, образувано
Коментари Харесай

Обвинени в тероризъм: Разследват руснаци с фалшиви самоличности, извършвали взривове у нас

Софийската градска прокуратура (СГП) управлява следствие по досъдебно произвеждане, формирано за тероризъм. То е за четири гърмежа, осъществени в интервала от 2011 година до 2020 година, в хранилища за муниции, намиращи се на територията на България.

В хода на работата по случая са осъществени голям брой дейности по следствието, изпълнени са Европейски заповеди за следствие, извършени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС.

От посочените дейности се открива, че България е посещавана от шест съветски жители, които са употребявали подправени самоличности. Руските жители са били ангажирани с взривяването на продукция на комерсиално сдружение, произвеждащо оръжия.

Във връзка с изложеното шестимата съветски жители са привлечени в качеството на обвинени през 2021 година за тероризъм. Спрямо обвинените е постановена мярка за процесуална насила – задържане до 72 часа, и са издадени Европейски заповеди за арест.

Съгласно преходната наредба на § 9. (1) от Закона за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), в действие от 05.12.2023 година, издадените до този миг от прокурор Европейски заповеди за арест, които не са издадени на съображение правосъден акт и по които не е налице изговаряне от изпълняващия орган на страна членка, се отдръпват от издаващия орган в 14-дневен период от влизането в действие на посочения закон.

Наблюдаващите прокурори са отдръпнали издадените Европейски заповеди за арест, които не са издадени на съображение правосъден акт. Незабавно по-късно наблюдаващите прокурори са внесли искане в Софийски градски съд (СГС) на съображение новата наредба на член 56а, алинея 1 от ЗЕЕЗА за предоставяне на за позволение за издаване на Европейска заповед за арест по отношение на обвинените.

Софийският градски съд установи, че „ хронологията на осъществените процесуално-следствени дейности сочи, че през последните три години активността по събиране на доказателства е очевидно динамична и всеобхватна. По време на същата, в качеството на обвинени са привлечени шестимата обвинени, за които се желае издаване на позволение, осъществени са процесуално-следствени дейности и оперативно-издирвателни мероприятия, с оглед инспекция на подозрения за интензивност на български жители и съпричастност към тази незаконна предприемчивост, като са събрани и голям брой доказателства във връзка с шестимата обвинени “.

Във връзка с изложеното Софийски градски съд е разрешил на СГП да издаде Европейски заповеди за арест по отношение на шестимата обвинени. Определението на Софийски градски съд е обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС). В правосъдно съвещание САС е установил: „ Съдът се съгласява със мнението на първата правосъдна инстанция, че макар извънредно огромния размер от доказателствени материали, доказателствата за авторството на действието за всеки един от търсените лица са лимитирани и се основават на косвени доказателствени източници, които безспорно към сегашния миг образуват една логическа верига, обвързвана с откритото тяхно /на търсените лица/ държание – идване, овакантяване на страната, настаняване, реализиране на контакти с предприятията, в които в напълно къс период от време след тяхното овакантяване са били осъществени гърмежи с тежки последствия “. САС е удостоверил определението на Софийски градски съд, с което е обещано позволение на СГП да издаде Европейски заповеди за арест по отношение на обвинените.

На съображение правосъдните актове СГП издаде Европейски заповеди за арест по отношение на шестима съветски жители, упрекнати в тероризъм.   

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР