Софийската градска прокуратура (СГП) прекрати разследването за изнудване на Васил

...
Софийската градска прокуратура (СГП) прекрати разследването за изнудване на Васил
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Софийската градска прокуратура (СГП) приключи следствието за изнудване на Васил Божков, по което бяха арестувани някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. Причината е липса на доказателства за осъществено закононарушение, оповестиха от СГП. Това е третото прекъснато следствие против Борисов, откогато Борислав Сарафов оглави прокуратурата. Преди това бяха прекъснати производствата по " Барселонагейт " и делото за кюлчетата и пачките в нощното шкафче на някогашния министър председател.

Парламентът откри процедура за избор на двама членове от парламентарната квота за Конституционния съд и даде период до 11 януари 2024 година за издигане на номинации. Повече от две години Конституционен съд заседава в понижен състав от 10 души вместо 12 заради това, че Народното събрание не избра двама от своята квота при последната ротация през есента на 2021 година (Коментар на стр.6)

Парламентът дефинитивно утвърди промени в Семейния кодекс, с които се улесняват осиновените да получат информация за техните биологични родители . От закона отпада условието за съществуване на " значими условия " като изискване за откриване на тайната на осиновяването. Разширява се и кръгът на лицата, които имат право да се извърнат към съда с искане за откриване на тази информация - с изключение на осиновения и осиновителите с такова право към този момент ще разполагат наследниците на осиновения и неговия съпруг/съпруга.

Свят
Петдесет и трима души, в това число 6 деца, са били ранени при серия от ракетни удари по Киев, заяви кметът на украинската столица Виталий Кличко Източник: Reuters Реклама
Коалиционното държавно управление на немския канцлер Олаф Шолц се споразумя за бюджет за 2024 година , поставяйки завършек на траялите към месец напрегнати договаряния. Пробивът може да помогне за облекчение на напрежението в обединението на социалдемократите на Шолц (SPD) със Зелените и Свободната демократическа партия (FDP). Бюджетът би трябвало да обезпечи и утешение за бизнеса в най-голямата стопанска система в Европа.

Европейската здравна организация разгласява първия в историята на Европейски Съюз лист на сериозно значими медикаменти , който да служи на националните регулатори да възнамеряват по-добре доставките им, тъй че те да са постоянно на пазара. Списъкът, който съдържа над 300 медикаменти и ваксини с към 200 дейни вещества, включва лекарства, за които непрекъснатостта на доставките е приоритет и дефицитът би трябвало да се заобикаля.

Специалният прокурор на Съединени американски щати Джак Смит изиска от Върховния съд да отсъди дали някогашният президент Доналд Тръмп има имунитет против обвинявания в противозаконен скрит план за превръщане на загубата му на изборите през 2020 година от Джо Байдън. В опит да съблюдава плануваната дата за процеса на Тръмп във Вашингтон на 4 март Смит изиска от най-висшата правосъдна инстанция на страната да удостовери решението на окръжния арбитър на Съединени американски щати Таня Чуткан, че делото може да продължи, и да заобиколи обжалването на решението на Тръмп пред федералния апелативен съд във Вашингтон - развой, който може да отнеме месеци.
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Израел стартира да губи световната поддръжка поради неговото " безсистемно бомбардиране " на Газа Източник: Reuters
Икономика
Реклама 6% спада износът на артикули към октомври по отношение на същия интервал на предходната година, като доближава 73 милиарда лева, по данни на Национален статистически институт.
Преференциалната ставка от 9% по Данък добавена стойност за заведенията за хранене остава до края на идната година без каквито и да било задължения за изсветляване на бранша. Това взеха решение дефинитивно депутатите от Движение за права и свободи, ГЕРБ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия при второ четене на измененията в Закона за Данък добавена стойност за следващата година. За сметка на това фитнесите и туроператорите, чиято ставка също беше понижена поради коронавирус рецесията, от 1 юли към този момент ще дължат 20% Данък добавена стойност. Освен в случай че до лятото не си намерят по-стабилен политически тил. Отпадна и концепцията данъчните оценки на парцелите да могат да се актуализират. Не беше признат и текстът, съгласно който размерът на налог здания да може да се дефинира по отношение на обитаемото място, зоната в него и типа на парцела.

От следващата година огромните мултинационални компании ще се таксуват с 15% корпоративен налог , взеха решение депутатите. Искането на едрия бизнес да се одобри данъчно облекчение за основна стопанска активност получи отчасти утвърждение. Така фирмите ще могат да си понижават данъчната основа единствено с избран по-висок % от балансовата стойност на допустимите дълготрайни материални активи, само че не с разноските, направени за заплати.

Максималният застрахователен предел се усилва с 350 лева и от 1 януари 2024 година ще е 3750 лева Това взеха решение депутатите от отрасловата бюджетна комисия в Народното събрание при второ четене на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за следващата година., само че в случай че се съди по гласуването в комисия, евентуално тази стойност ще бъде призната дефинитивно. Минималната работна заплата за страната става 933 лева От следващата година тази сума се дефинира и като най-малък застрахователен предел за свободните специалности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР