Софийската градска прокуратура съобщи, че е привлякла четирима обвиняеми за

...
Софийската градска прокуратура съобщи, че е привлякла четирима обвиняеми за
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на шефката на митниците и още трима за организирана престъпна група

Софийската градска прокуратура заяви, че е привлякла четирима обвинени за присъединяване в проведена незаконна група и ги е задържала за период до 72 часа.

На 03.04.2024 година е стартирано досъдебно произвеждане от Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК) за битие на проведена незаконна група, основана с користна цел и за да прави контрабанда, изпиране на пари и корупционни закононарушения, в която вземат присъединяване и длъжностни лица, заемащи обществена служба, както и с оглед данни за длъжностни закононарушения.

Първите дейности по следствие са осъществени от органите на КПК в изискванията на необходимост въз основа на информация, получена от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС).

Софийска градска прокуратура (СГП) е известена за формираното досъдебно произвеждане на 03.04.2024 година и неотложно е поела управлението и надзора върху следствието. 

В хода на следствието са осъществени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни пространства и моторни транспортни средства. Приобщени са голям брой материални доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, бележници със мемоари, компютри, огромна сума пари в друга валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и други Всички протоколи за осъществени дейности по следствие са импортирани от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за утвърждението им. Разпитани са очевидци.

В резултат на взаимната и координирана работа на СГП, КПК и ДАНС и след преценка на събраните по делото доказателства, СГП притегли четири лица с букви Н. Н., М. Д., С. Д. и П. Б. в качеството на обвинени.

Обвинението против тях е за присъединяване в проведена незаконна група, съществувала от м. юни 2022 година до 03.04.2024 година, като групата е основана с користна цел и за да се правят закононарушения срещу митническото и акцизното законодателство, както и корупционни закононарушения. Според събраните досега доказателства в групата взе участие и лице, заемащо обществена служба в Агенция „ Митници “. За посоченото закононарушение законът планува наказване отнемане от независимост за период от три до 10 години.

Четиримата обвинени са арестувани с прокурорско разпореждане за период до 72 часа.

Предстои на 06.04.2024 година да бъде импортирано искане от СГП в Софийски градски съд за взимане по отношение на обвинените на мярка за неотклонение задържане под стража.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР