Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившия зам-министър на

...
Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившия зам-министър на
Коментари Харесай

Прокуратурата не откри престъпление в съжителството на частна и държавна болница във Враца

Софийската градска прокуратура е прекратила следствието против някогашния зам-министър на опазването на здравето от първия кабинет " Борисов " Михаил Зортев и двама шефове на болничното заведение " Христо Ботев " във Враца, защото не са открити данни за закононарушение по така наречен скица " болница в болничното заведение ". Те бяха упрекнати през 2018 година в длъжностни закононарушения, подписване на неизгодна договорка и занемареност поради това, че Зортев в качеството си на зам.-министър в нарушаване на закона, е дал позволение на частното сдружение " Вива медика " ООД да реализира лечебни действия, които дублират тези на врачанската болница, на нейна територия.
От това, съгласно първичното обвиняване, държавната болница била ощетена с близо 13 млн. лв.. Тази скица е необятно публикувана и в други държавни и общински лечебни заведения в страната и е известна като " болница в болничното заведение ", като през 2017 година тогавашните здравни управляващи и основният прокурор Сотир Цацаров подеха атака против порочната процедура. В следствие частната конструкция на територията на врачанската болница затвори порти.
В края на август тази година, обаче, следствието е прекъснато от Софийската градска прокутарута, защото не са открити данни за закононарушения – нито от страна на шефовете на лечебното заведение, нито на зам.-министъра. Заключението за преустановяване на производството се базира на нова експертиза на експерт, което отхвърля констатациите на предходно експерт, съгласно които страната болница е била ощетена.
Предмет на делото са отдадени през март 2009 година от държавната болница " Христо Ботев " на частното сдружение " Вива Медика " пространства с повърхност 2326кв. м. в двуетажен болничен корпус, където са се помещавали някогашните УНГ, Офталмологично и Неврологично поделение на врачанската болница.
Условията за отдаване чартърен са наемателят да ремонтира постройката, като минималното инвестиране за ремонта да не е по-малко от 700 000 лева и да се резервира характерът на осъществяваната здравна активност в отдадените чартърен пространства. Частното сдружение е направило ремонт на стойност общо 774 159.05 лева " за което са правени прихващания, съгласно наемната цена, която се е променяла през годините. Договорът за наем е работил до 2018 год., като здравната активност на наемателя е стартирала в края на 2010 год. или общо 105 месеца при междинен наем на месец от 7 372.94 лева
Прокуратурата не открива доказателства за ощетяване на държавната болница, нито за повтаряне на действия сред двете лечебни заведения, от които да да са настъпили вреди.
По принцип Законът за лечебните заведения в член 9 алинея 6 споделя, че " на територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ може да реализира активност друго лечебно заведение за болнична помощ единствено при изискване, че клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения за болнична помощ правят разнообразни медицински действия ". Прокуратурата приема се, че по отношение на активността на " Вива Медика " е използвана наредбата на закона, според която " лечебни заведения с дублираща активност могат да продължат активността си до приключване периода на контракта за наем, в случай че е бил подписан в действие преди влизане в действие на нормата ". Причината е, че член 9 алинея 6 от ЗЛЗ е в действие от 14.12.2010 година, т.е. след слкюлчването на контракта сред МБАЛ " Христо Ботев " и " Вива Медика ".
" Предвид събитието, че и двете лечебни заведения имат подписани контракти с НЗОК посредством РЗОК гр. Враца за всяка една от клиничните пътеки, по които правят активност, и тази активност подхожда на условията на член 9 алинея 6 от ЗЛЗ, същата е законово регламентирана и се организира на основата на издадени разрешителни за всяко едно от тях, не може да се твърди, че е налице породена вреда, за което и да е от лечебните заведения ", се споделя в постановлението за преустановяване на производството.
От предоставената информация не са налице данни за съществуване на дублирани действия за едни и същи пациенти едновременно по една и съща клинична пътека.
Посочва, че не е несъмнено дали пациентите на " Вива Медика " биха предпочели МБАЛ " Христо Ботев ", а не което и да било друго болнично заведение на територията на град Враца или в страната, примерно- София. " Второ- не е открито и надлежно не е потвърдено, дали към всеки един съответен миг, когато всеки един от пациентите на " Вива Медика " се е лекувал там, другото болнично заведение МБАЛ " Христо Ботев " е имало леглови капацитет, който е тъкмо избран и стеснен за всяко едно от отделенията, да одобри тези пациенти за лекуване и надлежно да организира такова ", излиза наяве от постановлението.
Относно ролята на зам.министъра на опазването на здравето Михаил Зортев прокуратурата стига до заключението, че няма данни за закононарушение, защото той е подписал разрешителното за реализирането на активност след надлежна съгласувателна процедура и в случай, че лечебното заведение е отговоряло на условията на Закона за лечебните заведения и подзаконовата нормативна уредба.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР