Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор ще представят концерт, посветен

...
Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор ще представят концерт, посветен
Коментари Харесай

Концерт, посветен на Джузепе Гарибалди и Капитан Петко Войвода

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор ще показват концерт, отдаден на революционерите Джузепе Гарибалди и Капитан Петко Войвода, на 5 октомври от 19 ч. в зала "България ".
В програмата са включени творби на едни от най-популярните италиански и български композитори - Верди, Белини, Доницети, Росини, Пучини, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Петко Стайнов, италиански канцонети и български фолклор. Триумфалният марш из "Аида " на Верди, интермецо из "Селска чест " на Маскани, Ръченица из "Тракийски танци " на Петко Стайнов, "Нестинарско хоро " на Големинов и други обичани творби ще обрисуват духа на епохата, родила огромните герои. Диригент ще бъде Славил Димитров, който особено за този концерт е написал и кантатата "Капитан Петко Войвода ".
"Музиката се подчинява на националната ария за революционера. Не е инцидентно и началото на творбата, парафраза на обичаната ария на "Командирина " - химна на Родопа планина "Руфинка болна легнала ". Без да се трансформира нито една нота от първоизточниците, развиването в творбата се стреми да моделира ново звучене на добре познатите песни ", споделя създателят и дава обещание концерт-наслада както за обичайна аудитория, по този начин и за неизкушените от класическата музика слушатели. Билетите са на цени от 12, 15, 18, 20 и 25 лева и може да се купят от касата на зала "България ", "Ивентим ", "Ипей " и "Тикетс.бг ", научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, пиар.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР