Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в залата на

...
Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в залата на
Коментари Харесай

Софийската филхармония с концерт в Скопие под палката на маестро Найден Тодоров

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в залата на Македонската филхармония на 11 март , оповестиха от Министерството на културата. Под палката на министъра на културата маестро Найден Тодоров ще звучи стратегия с произведения от Вангелис, Ханс Цимер, Енио Мориконе, Дмитрий Шостакович и Джон Уилямс. Концертът е озаглавен „ Новата класика “, а солист ще бъде македонският обоист Владимир Лазаревски.

Филмовата музика, основана първоначално като опит да се укрепи въздействието на киното, от дълго време се е трансформирала в класика и е част от репертоара на симфоничните оркестри . Софийската филхармония постоянно показва тематични концерти, отдадени на киното. В Република Северна Македония маестро Тодоров е подбрал някои от най-големите шедьоври на филмовата музика от филми като „ Карибски пирати “, „ 1492: Завладяването на Рая “, „ Мисията “, „ Хари Потър “, „ Индиана Джоунс “ и „ Междузвездни войни “.

Повече от три десетилетия надареното изкуство на Найден Тодоров чертае ярки кулминационни точки в разнообразни жанрове , утвърждава се на най-престижни подиуми по света. В края на 2022 с огромен триумф бяха посрещнати концертите му в Богота с Националната филхармония на Колумбия, със солист фамозния виолончелист Сантяго Канон-Валенсия, както и концерт със Симфоничния оркестър на Сан Ремо, в края на ноември 2022 гастролира със Софийската филхармония още веднъж в Загреб, а през декември – в огромната зала на Берлинската филхармония. Междувременно през октомври Найден Тодоров пое втория си мандат като шеф на Софийската филхармония след извоювания конкурс с ослепително предпазената си идея за просперитета на националния ни оркестър.

Неговият професионален път стартира от Пловдивското музикално учебно заведение „ Добрин Петков ”, където на 16 години прави диригентския си дебют , основава и Младежки оркестър „ Пловдив ”, с който подхваща няколко европейски турнета. Дирижиране учи при Кръстю Марев и Александър Владигеров, от 1993 е студент на Урош Лайовиц и Карл Остерайхер във Виенския университет, през 1996 специализира в Музикалната академия „ Рубин “ в Йерусалим при Менди Родан. Завършва магистратура в Нов български университет, докторантура в Лондонския университет и компетентност културен мениджмънт в Нов български университет. Бил е стипендиант на Международната фондация „ Св. св. Кирил и Методий ”, Фондация “Борджезе ”, Ротари клуб – Виена и Швейцарската фондация „ Георг Вехтер ”.

Първия си непрекъснат интернационален ангажимент получава през 1998 в Хайфа, Израел, където е определен измежду повече от 150 претенденти за диригент на Северно-израелския симфоничен оркестър. В идващите години гостува в най-големи културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка. От 2000, единствено на 26 години, е музикален шеф на Пловдивската опера и филхармония. С Пловдивска филхармония записва симфониите на Луис Глас за „ Данакорд ” и над 100 CD за „ ММО “, а в Пловдивската опера реализира суперпродукцията на Дарио Фо на „ Севилският бръснар “ на Росини, с която гостува в Холандия, Германия и Англия. Получава премията „ Пловдив “ за концерта си с Пловдивската филхармония и Джон Лорд.

От 2001 стартира непрекъснатото му партньорство с Райна Кабаиванска , той дирижира освен концертите на майсторските ѝ класове в България, само че и нейни изяви в Италия и Испания. През 2002 е дебютът му в Софийската опера, с която прави спектакли, концерти и записи на голям брой оперни албуми с фамозни артисти, гостува на оперния фестивал в Солотурн, реализира и първата взаимна продукция с швейцарския режисьор Джан Джаноти. По покана на диригента Михаил Ангелов става живописен началник на Оперно-филхармонично сдружение Бургас, а по-късно и на хор „ Дунавски звуци “ в Русе. От 2004 е диригент на известната продукция „ Нощта на петте тенора “, с която гостува на Берлинската филхармония, Herkules Saal в Мюнхен, Laeiszhalle в Хамбург, Liederhalle в Щутгарт, Alte Oper във Фракфурт, Meistersingerhalle в Нюрнберг и други А от 2005 има креативен контакти с Grandopera Wichitа, там осъществя разнообразни продукции със международни реализатори.

Между 2005–2017 Найден Тодоров е шеф на Държавната опера в Русе, с която има спектакли в Австрия, Швейцария, Германия, Италия, Испания, Португалия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, с български и непознати артисти. С Русенската филхармония записва няколко компактдиска, един с произведения на Панчо Владигеров за Naxos. Има публикуван DVD от концерт в Букурещ с Русенска филхармония и Джон Лорд . С балета на Русенската опера подхваща турнета в Италия, Южна Корея и Дубай. Емблематична остава постановката на „ Катерина Измайлова “ от Шостакович под режисурата на Вера Немирова, която е отразена в особено предаване по австрийската телевизия, както и от сп. Die Opernwelt. За работата си с Русенската опера Найден Тодоров получава няколко „ Кристални лири ”, премиите „ Златна книга ”, „ Емил Чакъров “, „ Музикант на годината ” и званието „ Почетен жител “ на град Русе.

През 2006 прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и година по-късно е поканен да дирижира състава на турне в най-големите градове в Япония , в 2009 изнася първия си концерт в зала „ Чайковски ” в Москва, а през 2010 дебютира във Виенската Volksoper в спектакли на „ Лешникотрошачката ” от Чайковски с Виенския държавен балет. Найден Тодоров е дирижирал стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Англия, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, Съединени американски щати и други Участва и в интернационалните кросоувър планове, като концерти с Джон Лoрд, Анастейша, Дъги Уайт, Анна-Мария Кауфман, Стив Балсамо, Касия Ласка и други През 2019 Disney провежда първото концертно показване на „ Междузвездни войни “ („ Star Wars in a Concert “) в най-големите градове в Китай със Софийската филхармония под палката на Найден Тодоров.

В България той е работил с безусловно всички симфонични оркестри и оперни театри , само че изключително е обвързван със Софийската филхармония, с която дебютира през 2001. От 2004 е неин непрекъснат гост-диригент, по-късно основен гост-диригент, а от 2017 е нейн шеф. За осъществяването на Втора симфония на Малер с Филхармониците (2005) получава първата си „ Кристална лира ”. Същата година реализира нов запис на Националния химн на България със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов. За популяризирането на българска музика с Филхармонията получава премията на Съюза на българските композитори „ Златно петолиние “, премията „ Златна книга “, Плакет на Президента на Република България и други

През 2008 със Софийската филхармония и солистите Светлин Русев, Людмил Ангелов и Борислав Йоцов дебютира в залата на Юнеско в Париж. В началото на 2018 дирижира Филхармонията на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в зала БОЗАР в Брюксел , със солисти Соня Йончева и Людмил Ангелов. А през 2019 изнася с Филхармониците с огромен триумф концерти в Златната зала на „ Музикферайн ” във Виена и в зала „ Ватрослав Лисински ” в Загреб. През май 2022 още веднъж победи със Софийската филхармония в Златната зала на „ Музикферайн ”. А през септември дирижира първия гастрол у нас на Виенския симфоничен оркестър. В концертите със Софийската филхармония негови сътрудници са популярни музиканти като Райна Кабаиванска, Анжела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура-Шкода, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Готие Капюсон, Мидори, Пласидо Доминго, Марта Аргерич, Еманюел Паю, Катя и Мариел Лабек, Сергей Накаряков, Гидон Кремер, Мария Жоао Пиреш, Камий Тома, Иво Погорелич и доста други.

От 2018 Найден Тодоров става водещ на предаване. Води курсове по оркестрово диригентство в България и майсторски класове в Португалия и Испания. Бил е член на жури и ръководител на Международния конкурс за диригенти „ Синият Дунав “ и ръководител на жури на състезанието „ Гена Димитрова “.

През 2019 Найден Тодоров е определен за повторно за „ Музикант на годината ”, през 2020 получава премията за хуманитаристика „ Богдан Богданов “, на 1 ноември 2021 още веднъж е почетен с „ Кристална лира “, а през септември 2022 получава и премия за просвета на Столична община.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР