Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България

...
Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България
Коментари Харесай

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради декларацията с невярно съдържание

Софийска районна прокуратура предложи на основния прокурор на Република България да внесе стимулирано искане до Народното събрание за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателно гонене против К.П. (Кирил Петков) - някогашен министър-председател и сегашен народен представител в 49-ото Народно заседание.

 

Това оповестиха от пресцентъра на Софийската районна прокуратура.

 

Предложението е направено по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на декларация за поданство, подадена на съображение чл.110 от Конституцията на Република България с погрешни данни.

 

От доказателствата, събрани в хода на следствието, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – съществуване на двойно поданство, и е доказана лъжа, че лицето дава отговор на изискванията за избиране на народни представители.

 

Проблемът за Киорил Петков е, че преди да бъде назначен за министър в първия длъжностен кабинет, той е подписал декларация, че дава отговор на изискванията по конституция и няма друго поданство, с изключение на българското. Това обаче се оказва погрешно.

 

Специализираната прокуратура стартира инспекцията на 24 август, а срокът за приключването й бе продължен оптимално - до 15 декември.

 

Междувременно на 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, в което се показва, че указът в частта, с която президентът Румен Радев е назначил за длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков, е публикуван в прорез с Конституцията.

До решението на Конституционния съд се стигна, откакто на 16 август десетки депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане за отчасти оповестяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначение на служебния кабинет.

Петков беше назначен за длъжностен министър на стопанската система на 12 май 2021 година Според българската конституция министър не може да заеме този пост, в случай че има двойно поданство. При встъпването си в служба Петков е подписал документ, който удостоверява, че дава отговор на критериите да заеме поста.

 

Бившият министър изяснява, че е извършил конституционното условие със самото подаване на декларацията за отвод от канадско поданство. Конституционният текст обаче не предстои на пояснение. В него се споделя, че за депутати и министри могат да бъдат назначавани хора, които имат единствено българско поданство. Кирил Петков има доказателства, че не е бил канадски жител едвам към 20 август.
А е назначен за министър 10 май т.г. - т.е. два месеца той е бил министър в нарушаване на Конституцията

Още тогава стана ясно, че Кирил Петков може да се сблъска предизборно и с прокуратурата, в случай че е подписал документ с погрешно наличие.

 

Казусът стигно до конституционният съд, който в процеса на разследването  публикува документите, които е приел като доказателства по делото за двойното поданство на Кирил Петков.

Сред тях е и собственоръчно попълнената от Петков декларация, че няма друго поданство с изключение на българското. Тя е с дата 10 май - в деня на издаването на Указа на Радев за назчаването му като длъжностен стопански министър (б.р. Указът е обнародван два дни по-късно - на 12 май).

 

Кирил Петков заявява, че към тази дата:  " Български жител съм и нямам друго поданство ", което не  дава отговор на истината. Към този миг Петков няма документ, че е единствено и само български жител, както изисква Конституцията. И не е показал пред президента и българските управляващи документ за отвод от канадско поданство, което има към тази дата.

 

Декларацията на Петков е изпратена от основния секретар на президента до Конституционния съд, като писмото на основния секретар е заведено в документите на Конституционен съд на 16 септември 2021 година

Документът, подписан от Петков, е с дата 10 май 2021 година

В него написа:

" Подписаният Кирил Петков Петков

Декларирам следното:

1. Български жител съм и нямам друго гражданство;
2. Отговарям на изискванията за избиране на народни представители, планувани в член 65 от Конституцията на Република България.

Известно ми е, че за декларирани погрешни данни нося наказателна отговорност по член 313 от Наказателния кодекс.

10.05.2021 година

Декларатор: Кирил Петков Петков

 

Както самият Петков призна по-късно, той е престанал да е канадски жител чак от 20 август. Това написа в документа, който му е публикуван от посолството на Канада в Букурещ.

Така излиза наяве, че четири месеца Петков е бил длъжностен министър на стопанската система в нарушаване на Конституцията, а указът на президента Румен Радев за неговото назначение е противоконституционен.

 

В заявката си към канадските управляващи за отвод от канадско поданство, също приложено към документите до Конституционен съд, още на 10 април 2021 година Кирил Петков декларира, че му е известно, че процедурата ще продължи до издаването на формален документ и дотогава той остава канадец с всички отговорности и последици от това.


Което значи, че Петков от самото начало е лъгал цялото общество, че процедурата за отвод от двойното му поданство е завършила с датата на неговото заявление до управляващите на Канада.

Нещо повече, собственоръчно Петков декларира пред канадските управляващи, че знае, че остава канадец (след 10 април) до привършване на " обработката на заявката ". И че ще престане да бъде канадец, в случай че заявката му бъде утвърдено.


Фактът, че декларацията му носи дата 10 април 2021, значи, че Петков е знаел, че ще бъде министър месец преди издаване на указа на президента за назначение на служебното държавно управление, в което той стана член - 10 май 2021 година.
Това пък навежда на мисълта, че казусът с неговото поданство е бил прочут на президента още тогава. Ако пък Радев не е знаел, то значи, че Петков съзнателно е въвел в подвеждане президента, за да придобие изгода от обстоятелството да стане министър.

 

Ето какво написа в писмото от посолството на Канада в Букурещ, подписано от Амила Смайлбегович, консултант в задачата, което е с дата 1 октомври 2021 година:

До: господин Кирил Петков

Уважаеми господин Петков,

Като консултант и програмен управител на секция " Миграция " на намиращото се в Букурещ Посолство на Канада за България, Румъния и Молдова, чрез актуалното удостоверявам, че от 20 август 2021 година към този момент не сте жител на Канада.

Съгласно нашата документи Вие, господин Кирил Петков, роден на... година, сте се отказали от своето канадско поданство според Раздел 9(1) от Закона за поданството.

Приложено е правилно копие от Удостовелението за отвод №8138, което Ви е издадено в резултат на отхвърли от поданство. Подвърждавам, че Удостоверението за отвод №8138 е достоверно и съставлява правилно копие от оригинала.

С почитание,
Амила Смайлбегович

 

А ето какво написа в член 313 на Наказателния кодекс:

 

...

Чл. 313. (Изм. - Дъждовни води, бр. 28 от 1982 година, в действие от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 10 от 1993 година, изм. и доп. - Дъждовни води, бр. 92 от 2002 г.) Който удостовери лъжа или затаи истина в писмена декларация или известие, изпратено по електронен път, които по силата на закон, декрет или разпореждане на Министерския съвет се дават пред орган на властта за засвидетелствуване истинността на някои условия, се санкционира с отнемане от независимост до 3 години или с санкция от 100 до триста лв..

 

Може да се одобри и че Кирил Петков е направил и още по-тежкото закононарушение - ИЗМАМА, в квалифицираните (тежките) й сформира, защото е въвел в подвеждане Румен Радев, за да си набави материални (имотни) облаги – министерски заплати и други неследващи му се материални облаги, и втора цел – да аргументи вреди на страната.

 

Чл. 209. (1) Който за да набави за себе си или за другиго имотна полза възбуди или поддържа у някого подвеждане и с това аргументи нему или другиму имотна щета, се санкционира за машинация с отнемане от независимост от една до шест години.

(2) Който със същата цел употребява заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това аргументи нему или другиму имотна щета, се санкционира с отнемане от независимост до пет години.

 

Чл. 212. Който посредством потребление на документ с НЕВЯРНО наличие или на неистинен или преправен документ получи без правно съображение непознато движимо или недвижимо имущество с желание да го присвои, се санкционира с отнемане от независимост от две до ОСЕМ години.

 

В началото на октомври 2021 президентът Румен Радев в желанието си да отбрани Кирил Петков изиска от Конституционен съд да приключи делото за поданството на Кирил Петков, тъй като е безпредметно. Той припомня, че " първото " служебно държавно управление не съществува, а с това предметът на делото е привършен и отпада потребността от решение всъщност на проблема.

 

На 16.12.2021година Прокуратурата разгласи, че няма да проверява премиера Кирил Петков поради декларацията му, подадена при встъпването като длъжностен министър на стопанската система, в която той показва, че е с българско поданство.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР