Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Военен съюз

...
Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Военен съюз
Коментари Харесай

Проверяват паравоенна организация за престъпление против републиката

Софийска градска прокуратура прави инспекция на активността на Военен съюз - Българско национално опълчение " Шипка ".

Проверката е почнала откакто на 12 декември т.г. е получен сигнал в прокуратурата, в който се излагат изказвания за вероятно осъществени закононарушения по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „ Престъпления срещу републиката “. В сигнала се твърди, че активността на Военен съюз – Българско национално опълчение „ Шипка “ е противодържавна.

Сигналът за осъществено закононарушение от общ темперамент е разпределен на инцидентен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На 13.12.2022 година наблюдаващият прокурор с разпореждане е упълномощил на Държавна организация „ Национална сигурност “ да извърши инспекция по случая. След привършване на инспекцията наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има задоволително данни за осъществено закононарушение.

За резултатите обществеността ще бъде осведомена.

Припомняме, че още през 2016 година от Българския хелзинкски комитет съобщи в публично писмо до институциите, че Военен съюз - Българско национално опълчение " Шипка " и " Български воински съюз " Васил Левски " основават секрети и военизирани структури, които си слагат за цел да извършат закононарушения - опит за прелом, протест или въоръжено въстание за срутване на властта. Данните се базираха на на уеб страниците и фейсбук страниците на организациите и видеоматериали в интернет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР