Софиянци търпят вече втора година безкрайните некачествени ремонти в сърцето

...
Софиянци търпят вече втора година безкрайните некачествени ремонти в сърцето
Коментари Харесай

Спаси София искат оставката на зам.-кмета по строителството

Софиянци търпят към този момент втора година безкрайните некачествени поправки в сърцето на града. Случващото се е открита насмешка със хората. Това гласи остра позиция на гражданската организация " Спаси София ". Оттам упорстват за незабавната оставка на зам.-кмета по строителството и вложенията Ирина Савина. Конкретната причина за реакцията им е информация от последните дни, в която общината изяснява, че ремонтите в центъра ще продължат и през 2020 година поради непредвидени смени по ВиК и топлопреносните мрежи.
От " Спаси София " напомнят, че планът за реорганизация на улиците " Цар Иван Шишман " и " 6-ти септември " е от 2014 година. Но от общината чак в този момент се сещат, че има потребност от замяна на подземните връзки.
Това е ясна проява на некадърно и безконтролно държание на управлението на София. Основната функционалност на Савина, която от 13 години е зам.-кмет, е да провежда и координира подготовката и осъществяването на планове с европейско финансиране - задача, с която явно не се оправя, разяснява Борис Бонев от " Спаси София ". Какви щяха да бъдат оправданията, в случай че ремонтът на централната зона беше приключил в период (3-ти март) и в този момент се постановяваше ново разкопаване за подземни връзки, попита той.
Г-жа Савина би трябвало неотложно да бъде освободена, безапелационни са от организацията. От години приказваме за потребността от добра съгласуваност при ремонтите и е неприемливо това да не се е случило при най-важния план за този управнически мандат. Как по този начин общината чак в този момент се сеща, че топлопреносната мрежа в зоната е с привършен експлоатационен запас? Нима това не го знаеха и преди началото на ремонта? Колко още години ще са нужни на кмета Фандъкова и нейния екип, с цел да ремонтират няколко централни улици, не престават с въпросите от " Спаси София ".
Активистите показват терзанието си, че протичащото се сега може да e опит на компанията реализатор на ремонта да й бъдат спестени солените санкции за закъснение, които към този момент трябваше да търпи. Те напомнят също, че планът за реорганизация на централната градска част е финансиран от европейските фондове, подготовката за него стартира през 2014-та, а ремонтът трябваше да завърши за 5 месеца. Вместо това обаче, дейностите се забавиха повече от година, а качеството на строителството и проектантските решения станаха мотив за многочислени кавги. Фирмата дължи по над 200 000 лева за всеки ден закъснение отвън крайния период, който от дълго време мина. Опасяваме се, че с цел да отбрани неразбираеми ползи, управлението на Столичната община приема решения в ущърб на ползите на софиянци и градската среда, приключват от организацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР