София. Земетресението от 16 юни новозеландско време (15 юни универсално

...
София. Земетресението от 16 юни новозеландско време (15 юни универсално
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Четвърто денонощие продължава земетръсната активност в региона на острови Кермадек

София. Земетресението от 16 юни новозеландско време (15 юни универсално време) с магнитуд 7.2, станало в региона на островите Кермадек, е последвано от седем мощни трусове с магнитуд 5.5 и по-голям. Само през днешния ден, сряда, задействаното пространство е произвело 7 труса в магнитуден диапазон 5.0-6.5 съгласно Европейския и Американския сеизмологични центрове. Впрочем, земетресението в 20:01 локално време (тази заран в 10:01 у нас) с магнитуд 6.5 е към този момент най-силният второстепенен трус. Три от земетресенията са сред 11 и 12 ч локално време, а други три – по едно събитие на час в ранната заран. Днешният ден е очебийно сеизмично работлив, написа Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Продължаващата сеизмична интензивност би могла да се съпостави с предишни сходни прояви в същия район. Единствена подобаваща серия от трусове в каталога на Европейския център е тази от юни 2014 година. Реализирана е на към 100 км в север-североизточна посока от актуалната интензивност. Серията тогава е с оптимален магнитуд 6.8 и е прекомерно кратковременна; задействани са дълбочините до 30 км под океанската повърхнина. Силните трусове в съвкупността – тези с магнитуд 5.5 и по-голям – завършват за към 50 чáса; две от събитията са с магнитуди 6.3 и 6.5 и се осъществят за по-малко от 50 минути (47 мин).
Земетръсната серия, чието начало е на 16 юни т.г. с магнитуд 7.2, продължава към този момент четвърто денонощие. Трусовете с магнитуд 5.5 и по-голям в този момент се зараждат в съвсем същия дълбочинен интервал- до 35 км. Епицентрите им са в регион с размери 130 на 85 км с издълженост по продължение на зоната Тонга-Кермадек. Това е зона на субдукция, която се простира на почти 2500 км в север-североизточна посока от огромния Северен остров на Нова Зеландия през островите Кермадек и Тонга до региона на Самоа. В в този момент задействания регион Тихоокеанската плоча се придвижва на запад по отношение на Австралийската със скорост 6 сантиметра в година, потъвайки под Австралийската. Тези условия предопределят високо равнище на сеизмична интензивност в региона. През последните 50 години над 150 трусове с магнитуд 6 и по-голям са регистрирани на дистанции до 250 км от земетресението с магнитуд 7.2, станало на 15 юни. Най-силното сред тях е с магнитуд 7.6 сутринта на 7 юли 2011 с епицентър към 230 км североизточно. Смята се, че този трус образува дублет със земетресение с магнитуд 7.4, станало на по-голяма дълбочина през октомври същата година. Както и в този момент, през 2011 г няма породени вреди и човешки загуби.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР