София. Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова

...
София. Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова
Коментари Харесай

Милка Христова поиска информация от кмета Йорданка Фандъкова за констатациите от проверката на Чистота Искър ЕООД

София. Заместник-председателят на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия Милка Христова внесе публично запитване, обвързвано с констатациите от инспекцията на " Чистота Искър " ЕООД. Това оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София . Както е известно, на сесията на СОС на 13-и юни бяха признати годишните финансови доклади на общинските търговски сдружения. В коментара си по тях Милка Христова засегна редица проблеми, които постановиха наклонността към прогресивно утежняване на икономическите резултати от активността на " Чистота Искър " ЕООД в последните години. Данните демонстрират, че от 2,7 млн. лева през 2014 година, облагата за 2018-а е намаляла до едвам 18 000 лева
" Насочих вниманието на сътрудниците общински съветници и върху следния факт - Столична община разпорежда директно, без Закон за обществените поръчки, на " Чистота Искър " ЕООД дейностите по сметопочистване на регионите " Люлин ", " Красна поляна " и " Красно село ", както и зимното разчистване на Природен парк " Витоша ", територията на регион " Панчарево " и регион " Витоша " на стойност към 12 млн. лева, написа в питането си Милка Христова. - От тази сума сдружението изразходва към 11,3 млн. лева - 94% за " външни услуги " под формата на контракти за наем на техника, които всъщност съставляват контракти за реализиране на дейностите от подизпълнител. По този метод жестоко се заобикаля и се нарушава Закон за обществените поръчки ".
По време на сесията предишния четвъртък Милка Христова сложи въпроса и за осъществената инспекция от отдел " Вътрешен надзор " на Столична община във връзка сигнал за съществуване на редица нарушавания, осъществявани от управлението на " Чистота Искър " ЕООД. " Тази инспекция би трябвало да е проверявала и законосъобразността на посочените нагоре " външни услуги ", осъществени посредством контракти за наем на техника ", написа още тя и в тази връзка задава редица въпроси на кмета Йорданка Фандъкова:
1. Изготвен ли е и по кое време отчетът на отдел " Вътрешен надзор " на Столична община по осъществената инспекция по сигнал на активността на " Чистота Искър " ЕООД?
2. Ще предоставите ли и по кое време същия на общинските съветници?
3. При инспекцията открити ли са нарушавания надлежно:
- на Закон за обществените поръчки посредством подписване всъщност на контракти с подизпълнители, без правно съображение и конкурс, под формата на наем на техника;
- посредством назначения в сдружението на родственици на лица от ръководещия персонал;
- закупуване на материали, в това число геотекстилни материали без конкурс и на каква стойност;
- спорове на ползи и какви;
- подписване на цивилен контракти в нарушаване на закона и за какви дейности;
- злоупотреби от страна на шефа на сдружението и други длъжностни лица;
- погрешно водено счетоводство сдружението и манипулирани данни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР