София. Юридическият факултет на УНСС отбелязва тази година 30-годишен юбилей

...
София. Юридическият факултет на УНСС отбелязва тази година 30-годишен юбилей
Коментари Харесай

Доц. д-р Захари Торманов: Юридическият факултет на УНСС отговаря на съвременните стандарти за преподаване и подготовка

София. Юридическият факултет на УНСС отбелязва тази година 30-годишен празник от основаването на факултета като независимо звено, само че преподаването на правни дисциплини е от над 100 години. Това сподели доцент доктор Захари Торманов, декан на Юридическия факултет в образователното заведение, за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ . Университетът е заложил богата стратегия за отбелязване на юбилея, само че поради противоепидемичните ограничения се е наложило тя да бъде редуцирана.

„ Все отново ще проведем някои знакови мероприятия. В събота в „ Южния парк “ ще засадим алегорично 33 дръвчета, като знак на последователност и развиване. Посланието, считаме да сложим един непретенциозен фундамент, е: „ Стремеж и работа за общество, построено върху знанието, правото и справедливостта “. Имаме недостиг в обществото на тези неща и в този мощно политизиран ден, какъвто е днешният, ние би трябвало да заложим на А тима, на положителните експерти, на образованите, на способените хора, които да водят обществото ни напред. Ще проведем и една огромна, обичайната – повече от 10-12 години провеждана, научна конференция, която събира за полемика и показване на научните резултати учени от всички правни факултети, от Българска академия на науките, съдии, прокурори, юристи “, уточни той.

Доц. доктор Захари Торманов добави, че в научните прояви, в това число и в тази обичайната конференция, вземат участие и доста студенти и докторанти на университета, които имат опцията и шанса да коват умения за научни проучвания, полемики и обмяна на хрумвания.
Деканът на юридическият факултет акцентира, че най-ярката диря за тези 30 години несъмнено са възпитаниците на образователното заведение. „ Ние се гордеем с тях като добре образовани и способени адвокати, които сполучливо се осъществят като съдии и прокурори, юристи, специалисти в държавната администрация, одобрени съдии, министри, зам.-министри в разнообразни кабинети “, съобщи той.

Доц. Торманов изясни още, че факултетът следи тяхното развиване и ги притегля в разнообразни начинания. „ Преобладаващата част от учредителите на Свободния университет за политически и икономически науки – предшественика на УНСС, са адвокати. Преподавали са, умерено мога да кажа, колоси на юридическата просвета, като създателят и първи ректор на университета проф. Стефан Бобчев, проф. Венелин Ганев, проф. Петко Стайнов, проф. Михаил Геновски. Те са били и значими общественици, взели участие са и в парламенти, и министър-председатели са били, Венелин Ганев е бил регент. Тази нишка от класни преподаватели не е прекъсвана и до ден-днешен “, акцентира деканът.

„ От 30 години факултетът е самостоятелен като независимо звено, което може да отговори на актуалните стандарти за преподаване на юридически дисциплини и подготовка на адвокати “, сподели доцент Торманов.

Росица АНГЕЛОВА

Цялото изявление с доцент доктор Захари Торманов очаквайте по-късно в категория „ Мнение “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР