София включва и текстилните отпадъци към системата за разделно събиране

...
София включва и текстилните отпадъци към системата за разделно събиране
Коментари Харесай

Какво ще вземе София от опита на Виена?

София включва и текстилните боклуци към системата за разделно събиране и се стреми към по-малко от 10% депонирани боклуци. Първенец в това отношение е Виена, където целият отпадък се оползотворява. За да вземе положителния опит непосредствено от тях, кметът на София посети австрийската столица. Кои са най-успешните практики за ръководството на боклуци в най-хубавия град за живеене в света и кои от тях ще бъдат пренесени в София споделя Карина Караньотова.


Във Виена са достигнали до извода, че единствено разделното събиране на боклуци не е най-хубавото решение за боклуците, по тази причина каквото остане се изгаря.

Австрийската столица рециклира над 60% от боклука, имат 400 000 контейнера за разделно събиране. Според специалистите, двата процеса не си опонират, а се допълват.
Херман Колер, маркетинг шеф, ръководство на отпадъците във Виена: Това, което вършим, е несъмнено разделно събиране на боклука и единствено тази част, която не може да се рециклира, отива в един от трите ни инсенератора.  Столичният общински съвет гласоподава заем от 67 млн. евро за апаратура за боклуци Столичният общински съвет гласоподава заем от 67 млн. евро за апаратура за боклуци
След близо 4-часа диспути Столичният общински съвет реши да изтегли заем от 67 милиона евро за създаване на новата апаратура за горене на боклуци. Ц...

Шпиталау или инсенераторът на Хундертвасер е ситуиран в жилищен квартал, в непосредствена непосредственост до центъра на Виена.

След огромен пожар преди съвсем 30 години фамозният австрийски проектант Фриденсрайх Хундертвасер трансформира постройката в същинско произведение на изкуството, което преработва годишно към 250 000 тона битов боклук и създава 40 ГВтч ток.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Виена е постигнала с помощта на тези съоръжения, на цялата система за боклуци е постигнала нулево депониране, това е най-важното, това са условията, с цел да може да не замърсяваме околната среда.
Всеки в действително време онлайн може да следи индикаторите на въздуха в регионите на инсталациите.

В Пфафенау изгарянето става по екологичен метод и по този начин се създава ток и електричество за виенските семейства.

Става дума за 370 хиляди, което е съвсем половината от всички семейства в града. Инсталацията, която ще бъде издигната на площадка на Топлоелектрическа централа - София ще топли с парно от отпадък към 40 000 фамилии. Емисиите на фини прахови частици ще намалеят с съвсем 10%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР