София. Вековният български стремеж към просвещение намери своя израз в

...
София. Вековният български стремеж към просвещение намери своя израз в
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Вековният български стремеж към просвещение намери своя израз в създаването на Съюза на българските учени

София. Вековният български блян към просвещение откри своя израз в основаването на вашата влиятелна организация. Това съобщи президентът Румен Радев на тържественото заседание, отдадено на 75 години от основаването на Съюза на учените в България, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . " За мен е чест и наслаждение да отбележим дружно 75 годишнина на Съюза на учените в България. Какъв по добър миг да отбележим и почетем този Ваш ярък празник от навечерието на Деня на националните будители. Ката съюз и в предишното и в този момент, на персони с неоспорим престиж, Вие наложихте високите стандарти и морал в науката като норма. Неслучайно към този момент повече от 7 десетилетия Вие сте мечтан и почитан сътрудник и на Българска академия на науките и на университетите и освен. Мога да кажа със удовлетворение и на водещи европейски и интернационалните институции ", добави Радев. " Успяхте да изградите и клонове и секции на всички места из страната, които провеждат значими събития. Разпалват искрата на науката измежду младежите и работят надлежно за вашата работлива идея. Днес Съюзът продължава своята активност в динамична и политическа и икономическа конюнктура.
Въпреки не до такава степен нужната и мечтана от Вас поддръжка на страната. Вие продължаваме да притегляте нови членове и да откликвате на публичния интерес. Вие имате идея и тя е знанието да бъде в интерес на цялото ни общество ", сподели още президентът. " Искам да Ви поздравя най-сърдечно за това, че Вие развивате и укрепвате университетският потенциал на страната. Да ви поздравя за усърдието, с което служите безрезервно и отговорно на нацията посредством просвета и обучение. Вашата високо виновна активност е основата, върху която се гради конкурентно способна и сполучлива стопанска система. Тя е хубавичко основа, върху която ще се развива бъдещото потомство българи. Тя би трябвало да гради демократично и просветено общество в съвременна и просперираща страна. Наша обща задача е да се борим за отмерено систематизиране на просветителния и научния капацитет, инфраструктура изследователките стратегии ", означи президентът. " Без това ние не можем да реализираме обществено икономическо доближаване с напредналите европейски страни. В народен проект би трябвало да продължаваме да утвърждаваме образованието ки науката като стратегически и народен приоритет. И то освен като целево финансиране, а като съвременна визия за стопански и културен напредък на нацията. Честит празник, искам Ви на добър час ", приключи словото си Румен Радев. Държавният глава Румен Радев връчи Почетен знак на президента на Република България на Съюза на българските учени.
Виолета СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР