София. Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по информация в

...
София. Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по информация в
Коментари Харесай

Върховната административна прокуратура се самосезира за опасна сграда близо до центъра на София

София. Върховната административна прокуратура (ВАП) образува кореспонденция по информация в медиите за съществуване на рискова постройка покрай центъра на София, останала недостроена повече от две десетилетия и населявана по метод, създаващ заплаха от пожар и други произшествия. Това съоббщиха от пресцентъра на ВАП .

При първичната инспекция на ВАП се регистрира, че със Закона за устройство на територията се разпорежда на кмета на Столична община да издава заповед за унищожаване на градежи, които заради естествено изхабяване или други условия са станали рискови за здравето и живота на жителите, негодни са за потребление, застрашени са от самосрутване, основават условия за пораждане на пожар или са нездравословни в санитарно-хигиенно отношение и не могат да се поправят или заздравят.

Освен това от ВАП се преценява, че с оглед времето на създаване на обекта се постанова преценка и по отношение на загубване на правното деяние на разрешението за градеж. При такава догадка началникът на Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) или съответният кмет следва да вземе решението на унищожаване на градежа съгласно категорията му.

На тези учредения ВАП ангажира началника на ДНСК и кмета на Столична община с оглед осъществяване на пълномощията за инспекция по Закона за устройство на територията (ЗУТ) и предприемане на следващи ограничения съгласно пълномощията им.

За резултата от дейностите на способените органи ВАП следва да бъде известена в къс период.

Днес заместникът на основния прокурор при ВАП Десислава Пиронева се срещна с жители, живеещи в рискова непосредственост до постройката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР