София. В Софийска област са създадени Оперативен щаб и Координационен

...
София. В Софийска област са създадени Оперативен щаб и Координационен
Коментари Харесай

Областният управител на Софийска област Иван Иванов: „Бели Искър“ е част от проблема с лошото състояние на язовирите у нас

София. В Софийска област са основани Оперативен щаб и Координационен
център за приемане на бежанци от Украйна, заяви пред Nova news регионалният шеф. „ Язовир " Бели Искър " е част от казуса с неприятното положение на язовирите у нас и прехвърляната отговорност сред разнообразни институции. Знаете, вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова изнесе данни за това.

През 2018 година са били дадени половин милиард лв. за ремонт на язовири, трябвало е да се ремонтират 267, измежду които и " Бели Искър ". Ремонтирани са единствено 11 язовира. От тях е признат ремонтът на един “. Той напомни, че язовирът е строен през 1939 - 1945 година, по технологии, които не дават отговор на актуалните стандарти. „ Трябва да се направи проучване на стената, планиране и незабавен ремонт, защото три от секторите – и то в центъра на стената са съществено компрометирани “, съобщи регионалният шеф на Софийска област. По думите му към този момент равнището на водата в язовира се поддържа по този начин, че стената да издържи, само че ремонт е нужен и то в незабавен порядък.
„ Отправих питане към премиера, получих отговор от неговия консултант, очаквам положителни вести, тъй като " Бели Искър " е приоритет ", сподели Иван Иванов. Параграф 22 – по този начин регионалният шеф на Софийска област дефинира обстановката с язовира вследствие на разнообразни решения на Министерски съвет през годините и прехвърлянето на разнообразни институции. „ Аз давам отговор за стената, само че нямам запас – нито финансов, нито човешки, нито учредителен, с цел да направя ремонта. Едната институция чака решението на другата, с цел да предприеме ремонт, само че другата няма правно съображение да го прави “, разяснява Иван Иванов. В същото време, по думите му, язовирът обезпечава 25% от водоснабдяването на София, на Самоков и близките обитаеми места.
„ Най-обезпокоени са хората в Самоков и близките селища. Не бих желал да всявам суматоха, само че ремонт е нужен - съгласно специалисти, в случай че нещо стане с тази стена, Самоков ще бъде залят от вълна 1,60 - 1,80 м. В момента язовира се държи на половин потенциал за да се понижи напора върху стената. Първата рехабилитация е от 2008 година, от този момент са се провеждали единствено заседания, без да се свърши фактическа работа “. Относно въпросът с бягащите от военния спор в Украйна хора регионалният шеф на Софийска област увери, че към този момент е стартиран развой по организация за приемане на бежанци от Украйна.

С негова заповед от 4 март 2022 година са формирани Оперативен щаб и Координационен център.п " В тясно взаимоотношение сме с Министерски съвет и всички свързани ведомства. Проучваме какъв брой бежанци могат да бъдат признати, разчитаме и на частния бизнес, като би трябвало битовите условия да са положителни. Хората би трябвало да получат покрив над главата си, топла храна, учебно заведение за децата. До 9 март ще имаме изясненост ", акцентира инж. Иванов.пВ отговор на въпрос на водещата, какво би споделил за времето, в което ще се реши бежанската рецесия предвид на опита му от задача на Организация на обединените нации в Таджикистан, Иван Иванов отговори: „ Всичко зависи от доста фактори, по какъв начин ще приключи войната, по какъв начин ще се образува страната по-късно, какви са разрушенията. Не е ясно и какъв брой дълго ще останат бежанците у нас “, разяснява той, само че изрази вяра за по-бързо разрешаване на рецесията.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР