София в рамките на десет години - между 2009 и

...
София в рамките на десет години - между 2009 и
Коментари Харесай

София се е увеличила с 80 000 души за 10 години, почти всички останали области губят население

София в границите на 10 години - сред 2009 и 2019 година, е съумяла да усили своето население с съвсем 80 000 души, заяви икономистът от Института за пазарна стопанска система Адриан Николов при онлайн представянето на разбор на ИПИ за икономическото и общественото развиване на областите в Южна България.

Едновременно с това единствено една област от Южна България е съумяла да усили популацията си - Кърджали - с към 3500 индивида, разяснява Николов, като посочи, че и там, както и в София, огромният фактор за нарастването на популацията е механичното му придвижване, а не това, че има баланс сред раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е ситуацията в Пазарджик и Стара Загора, които губят по съвсем 38 000 души всяка.

Данните демонстрират още, че Пловдив застава пред София като прелъстителен център за миграция.

Бургас също е прелъстителен за популацията, само че там и локалните придвижвания са от голяма важност, като би трябвало да се регистрира и въздействието на растежа на туристическия бранш през последните няколко години.

Съответно пък дребните области са огромните донори на население, като Сливен, който е изгубил 10 промила през 2019 година

Близко до тези стойности са Смолян и Кюстендил. София област от една страна става все по-предпочитано място за живеене от хора, които работят в столицата, само че пък и губи население - най-вероятно в интерес на София, разяснява специалистът. Той посочи, че в случай че се преглежда в целокупност - столицата и периферията, ще има чист позитивен резултат при популацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР