София. В изпълнение на приетото от Министерския съвет и Народното

...
София. В изпълнение на приетото от Министерския съвет и Народното
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз“ ЕАД регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“ ЕАД за реализация на газоразпределителен център в България

София. В осъществяване на признатото от Министерския съвет и Народното събрание решение за изменение и допълнение на Енергийната тактика на Република България до 2020 година и по отношение на реализация на концепцията за създаване на газоразпределителен център на територията на България, „ Булгартрансгаз “ ЕАД записва дъщерна компания „ Газов хъб Балкан “ ЕАД. Това оповестиха от „ Булгартрансгаз “ . Към сегашния миг 100% от акциите принадлежат на „ Булгартрансгаз “ ЕАД, като на по-късен стадий не повече от 49% от акциите биха могли да се дават на други физически и юридически лица. Това би асъдействало за реализация на концепцията за газоразпределителен център „ Балкан “ и за увеличение ликвидността на пазара на природен газ в България и района на Югоизточна Европа.
Компанията ще оперира платформи за търговия за потребностите на пазарите на природен газ в границите на газов хъб „ Балкан “. В синергия с физическата инфраструктура на газоразпределителния център ще се обезпечат нужните предпоставки за създаване на първия ликвиден физически и търговски газов хъб в района на Югоизточна Европа, основан в България.
В осъществяване на своите цели, „ Газов хъб Балкан “ ЕАД ще построи ликвидна газова борса на територията на България, със сегмент и за двустранна търговия, предлагайки модерни артикули и финансови услуги.
Като първи стадий от построяването на борсата, „ Газов хъб Балкан “ ЕАД ще даде на участниците на пазара на природен газ в България и района опция да употребяват комерсиална платформа с всички нужни функционалности, според условията на член 10 от Регламент (ЕС) № 312/2014 за определяне на Мрежов кодекс за балансиране на газопреносните мрежи.
Новоучредената компания ще има едностепенна форма на ръководство посредством Съвет на шефовете с Председател - Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД, Владимир Малинов, и членове Захари Дечев и Кирил Равначки - Изпълнителен член на Съвета на шефовете.
„ Булгартрансгаз “ ЕАД осъществя концепцията за газов хъб „ Балкан “ в цялостно сходство с проектите за развиване на газовата инфраструктура в Европа. С построяването на газоразпределителен център на територията на България ще се усъвършенства енергийната сигурност, ще се обезпечи диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще се подсигуряват конкурентни цени за потребителите. Проектът е в унисон с потребностите, разпознати от Групата на високо ниво за газова съгласуваност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), с развиването на Европейския енергиен съюз и се поддържа ативно от Министерски съвет на Република България и Европейската комисия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР