София. В далечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха

...
София. В далечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха
Коментари Харесай

Отдаваме почит към българските военнослужещи, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак

София. „ В отдалечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха живота си в битката със международния тероризъм. Със своя професионализъм и със саможертвата си те избавиха живота на свои приятели. Спасиха от още по-тежки загуби българския батальон “. Това съобщи през днешния ден, 27 декември, заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев на военния ритуал-панихида в град Карлово, с който беше маркирана 15-ата годишнина от нападението на база „ Индия “ в град Кербала и беше почетена паметта на българските военнослужещи, починали в Ирак. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата на Република България .
„ Тук, на родна земя, техните близки, родственици и другари, техните сътрудници и командири, постоянно ще ги помним с положително. Пазим и ще пазим облика им жив “, съобщи генерал-лейтенант Димитър Илиев. „ Ще ги почитаме като герои на новата ни военна история. Ще ги нареждаме измежду имената на всички воини, съдействали за българската бойна популярност “, безапелационен беше заместник-началникът на защитата.
Пред „ Паметника на починалите в битката против международния тероризъм ” в гр. Карлово бяха поднесени венци и цветя в памет на починалите български бойци и беше отслужена заупокойна молитва.
Панихида за военнослужещите от състава на 5-та Шипченска механизирана бригада, починали в Ирак, беше отслужена през днешния ден и в гр. Плевен. С обред пред паметната плоча в региона на военно формирование 22 160 -Плевен беше почетена паметта на офицерските претенденти Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.
В словото си полковник Николай Бешев – пълководец на Единния център за начална подготовка, съобщи: „ Хората, които рискуват живота си освен като пазят териториалната целокупност и границите на страната си, само че и като служат надалеч зад граница, заслужават почитание и благодарност “.
Представители на Плевенската епархия отслужиха молебен в памет на всички починали при осъществяване на воинския си дълг и в спокойно време.
В гр. Казанлък военнослужещи от състава на военно формирование 22 180 сервираха цветя на гроба на офицерски претендент Иван Инджов и отдадоха респект.
В гр. Русе военнослужещи от 68-ма бригада „ Специални сили “ с боен обред уважиха паметта на офицерски претендент Антон Петров. „ Няма по какъв начин да вървим напред, в случай че не знаем историята си, не я почитаме и не извличаме поучения от нея. Само по този начин можем да бъдем по-уверени в актуалното и да гледаме по-устремено в бъдещето. Ние постоянно ще помним героизма на нашите сътрудници ”, съобщи командирът на Специалните сили бригаден военачалник Явор Матеев.
Военнослужещите от бригадата отдадоха военни почести и пред гроба на офицерски претендент Валентин Донев.
На 28 декември военнослужещите от Специалните сили ще се преклонят пред паметта на своя сътрудник старши лейтенант Николай Саръев в Крумовград.
На ритуалите в памет на бойците, починали в Ирак, бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на защитата, началника на защитата, командира на Сухопътните войски, командира на Специалните сили, от регионални шефове и кметове на общини, от управленията на военно-патриотичните съюзи.
В интервенцията за стабилизиране и възобновяване на Ирак България загуби 13 военнослужещи - майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските претенденти Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.), Свилен Киров (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.).
Споменът за починалите български военнослужещи е жив. Те остават вечно в редиците на Българската войска.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР