София. Управляващите са на път да създадат системна криза, икономическа

...
София. Управляващите са на път да създадат системна криза, икономическа
Коментари Харесай

Стоян Мирчев, БСП: Управляващите са на път да създадат икономическа и екологична катастрофа с африканската чума по свинете

София. Управляващите са на път да основат систематична рецесия, икономическа и екологична злополука с африканската чума по свинете. Дончев, като началник на Националния епизоотичен съвет, не направи нищо и би трябвало да си подаде оставката. Директорът на БАБХ би трябвало да бъде освободен от премиера Борисов незабавно. Тъй като министърът на земеделието приказва лъжи и бе опровергана от Европейска комисия, оставката ѝ към този момент трябваше да бъде подадена. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Стоян Мирчев, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . Той изясни, че в развъждането на прасета и месообработването са вложени над 2 милиарда лева, които в този момент са под риск, а 20 000 индивида може да останат без работа. По думите му единствено при избиването на 57 хиляди глави става въпрос за 4 млн. кг. месо. Той акцентира, че министър Танева към момента приказва за предварителна защита от болестта. „ Преди повече от 2 години започнахме да следим по какъв начин се доближава болестта към България и неведнъж сме алармирали и през парламентарен надзор, и в комисията. Тогава беше времето за предварителна защита. Да кажете, че от 3 седмици оценявате рисковете, е неуместно. Рисковете сме ги оценили преди 2 години “, съобщи социалистът. Мирчев акцентира, че предходната година някогашният министър на земеделието е декларирал, че има неподходяща картина на разпространяване на заболяването у нас, а на въпрос за обстановката, дава отговор, че България може да се трансформира в „ всеобщо гробище “, само че не е имало никаква реакция. По думите му вместо това са закрити участъковите ветеринари, закрити са и екарисажите, ръководещите са излъгали, че площадките са подготвени, само че от басейнова дирекция не са излезли с решение. „ Не е ясно какво ще се случи с подпочвените води и дали болестта ще може да бъде овладяна “, сподели още той. Депутатът акцентира, че предходната година е трябвало да бъде позволено на ловците да влязат в региона на границата с Румъния, с цел да оказват помощ за депопулацията на дивите прасета, носещи болестта, само че вместо това ловуването е било напълно неразрешено. Той акцентира, че в Португалия и Испания е потвърдено, че кръвопиещите инсекти също могат да разнасят болестта, а още веднъж с помощта на бездействието на ръководещите, обстановката с комарите по течението на река Дунав също е тежка. „ Не беше направена никаква профилактика и предварителна защита, а единствено замазване на очите на българските жители “, изясни той. Мирчев прикани всички пострадали да бъдат обезщетение на пазарни цени.
„ Какво се случва с разпространяването на африканската чума по свинете у нас? “ Този въпрос насочи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Светла Бъчварова към министър Десислава Танева. Тя акцентира, че на карта е подложен бранш, който касае работни места, добавена стойност в Брутният вътрешен продукт и обезпечаване на снабдителен бранш в страната, който обезпечава над 50% от потреблението. „ На път сме всичко това да се срине и индустриалното произвеждане на свине да бъде унищожено ", съобщи тя. Проф. Бъчварова изясни, че това е декларирано и от еврокомисаря по опазване на здравето и сигурност на храните. По думите й неговите упреци са в две направления – липса на ефикасни дейности на институциите; незадоволително дейна работа по запознаване на популацията по какъв начин да се защищити от чумата. Според него това е един брилянтен образец по какъв начин някой е бил нехаен, не си е приключил работата и не е внимавал. Проф. Бъчварова изясни, че през януари 2018 година, със заповед на министъра е призната заповед за битка с африканската чума в цели 4 страници, в които: липсва съгласуваност сред институциите; 2/3 от дейностите подчертават върху ликвидацията на огнищата, само че не и върху превенцията; не е взета поради и опцията за дерогация и изтребване единствено на инфектираните животни в огромни комплекси, които могат да се обособят. „ Ако в тактиката беше планувана и такава опция, в този момент щеше да бъде доста по-лесно да бъде ръководен този развой по избиването на животните “, съобщи тя. По думите й на 31.08.2018г. е записано първото огнище на чума у нас, само че тази алена лампа не е била оценена, с изключение на с ликвидирането и загробването на животни. „ Правителството взе ограничения единствено на хартия, само че без задоволително деяние. Институциите, с изключение на да установяват наближаването на болестта, трябваше да координират всичките си дейности и да излязат със непоколебим проект какво се прави във всеки един миг “, сподели още тя.
„ Как подсигурява БАБХ, че болестта няма да продължи да се популяризира? " Този въпрос насочи към отрасловия министър депутатът от левицата от Русе Георги Стоилов . Той попита - в случай че терените за загробване са отвън свинекомплексите, по какъв начин БАБХ ще подсигурява, че при превозването няма да се популяризира болестта от умъртвените животни или след заравянето им, при разравяне от хищници, грабливи птици и други гризачи. Той акцентира, че става въпрос за хиляди тонове месо. Стоилов съобщи, че съгласно експерти вирусът може да остане в саламите до 50 дни, в замразеното месо 1000 дни, 300 дни в сушено месо, 160 дни в почвата и 180 дни във водоемите.
„ Смятате ли да предприемете структурни и организационни промени за недопускането на проникването и разпространяването на болести по животните? “ Този въпрос насочи към министър Танева депутатът Цветан Топчиев . По думите му бързото развиване и разпространяване през последните седмици на африканската чума по свинете постанова извода, че това се случва освен заради естеството на болестта, само че и заради организационни и структурни дефекти. По думите му за тази обстановка са съдействали премахването на ветеринарните сектори и незадоволителната обезпеченост с ветеринарни лекари и експерти в регионалните структури на Агенция по храните; разделянето на държавни и частно практикуващи ветеринарни лекари; утежнението от бюрократични процедури; ниското възнаграждение на труда на ветеринарните експерти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР