София. Таврийските българи наричат козунака - паска, а вместо агнешко

...
София. Таврийските българи наричат козунака - паска, а вместо агнешко
Коментари Харесай

Д-р Красимира Колева: Таврийските българи наричат козунака - паска, а вместо агнешко на трапезата им има свинско месо

София. Таврийските българи назовават козунака - паска, а вместо агнешко на трапезата им има свинско месо. Това сподели в изявление за Агенция " Фокус " доктор Красимира Колева, преподавател по български език, литература и просвета в МДПУ " Б. Хмелницки " във връзка Великден.
" Традициите за Великден при таврийските българи имат доста общо с практиката на останалите православни славянски общности тук - съветската, белоруската и украинската и неизбежно са повлияни от продължителното общуване с тях както в поменалната обредност, по този начин и в трапезата ", изясни доктор Колева. По думите й названието на празника е Пасха и по тази причина козунакът се назовава – паска.

Тя обърна внимание, че таврийските българи са запазили от прадедите си значими великденски практики. " Те боядисват яйцата с естествени багрила, като люспи от лук, спанак, цвекло, кафе и други В тестото за паската поставят шафран, с цел да се оцвети в златисто. Паските и яйцата носят за освещаване в храма. Приготвят гозба с месо и ориз на фурна. Задължително се събират на обяд в отцовския дом. Запазили са чукането с яйца, а за дребните деца имат боядисано дървено яйце. Молитвите им през днешния ден са за мир, примирение и смирение, за сънародниците им в България – да помнят, че Съединението прави силата ", сподели още доктор Колева.

Деница КИТАНОВА

Пълния текст четете в раздел " Мнение ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР