София. Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното. Това

...
София. Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното. Това
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното

София. Строим суперкомпютри, автомагистрали, пречиствателни станции и демонстрираме направеното. Това сподели министър-председателят и лидер на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив Бойко Борисов, оповестиха от държавната осведомителна работа .

„ Ключовата дума е взаимност, с цел да може целият Европейски съюз – мощен, обединен, взаимен, да излезем от тази пандемия, съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който посети „ София тех парк “, където се намира един от осемте европейски суперкомпютъра. Заедно с премиера Борисов бяха европейският комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел и вицепремиерът Томислав Дончев. „ Благодаря на Европейската комисия и на ръководителя й Урсула фон дер Лайен, в това число за имунизациите, които се отпуснаха в допълнение за България “ добави още министър председателят Борисов във връзка спомагателните 1 259 728 дози ваксини на „ Пфайзер/Бионтех “, които ще получи България от Европейски Съюз през идващите 3 месеца посредством механизъм за взаимност.

Премиерът Бойко Борисов подчертава също върху смисъла на самодейността на Европейската комисия за създаване на центрове за свръхбързи калкулации в Европейски Съюз. „ Това е третият конфигуриран суперкомпютър в Европа, което е самопризнание за българите, за нашите експерти в IT бранша “, безапелационен беше министър-председателят. По думите му това е огромна опция освен за България, само че и за района. „ Строим суперкомпютри, автомагистрали, пречиствателни станции и демонстрираме направеното “, посочи министър председателят Бойко Борисов.

През октомври 2020 година българското държавно управление отпусна над 20 млн. лева по отношение на придобиването и експлоатационните разноски на суперкомпютъра. Инвестицията е от огромно значение за повишението на конкурентоспособността и за реализиране на прогрес в научните проучвания и нововъведенията. Осемте центъра със суперкомпютри в Европейски Съюз ще работят в поддръжка на европейските научни служащи, индустрията и бизнеса и ще създават нови приложения в редица области - от основаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на околната среда.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР