София става дигиталната столица на света - демек идват в

...
София става дигиталната столица на света - демек идват в
Коментари Харесай

Ще отворят ли роботите кутията на Пандора?

София става цифровата столица на света - сиреч идват в нея едни роботи, едни дронове и едни започващи IT- компании.

Просветното министерство асистира на събитието, децата се прехласват пред роботите, неприятно няма. Всичко това е бъдеще, роботите са бъдещето /нищо, че ние четяхме за тях още по времето на Айзък Азимов и Любен Дилов-баща, който даже съумя да формулира четвърти закон на роботиката след трите, основани от първия създател на фантастика за човешки произведения, които могат да изместят индивида от неговото място/. 

По този мотив уредниците на феста, на който ще се появят най-интересните нововъведения в един футуристичен свят, предсказаха, че от света към този момент ще отпаднат специалности като миньор, водач, юрист /бог знае защо/, продавач, всички чиновници на поточни линии . За сметка на супер изобретателните специалности, които сякаш чакат хората оттук насетне. 

Не желая да наподобявам на Нед Луд, който при появяването на първите промишлени тъкачни станове, е провокирал текстилните служащи да се бунтуват, чупейки оборудванията, само че въпреки всичко с горест си мисля за хората, на които към момента им предстоят известно количество години до пенсия, а роботът към този момент е подготвен да заеме тяхното място .

Разбира се, това няма да се случи ненадейно - сигурно не и в околните 10 години. А при нашите работодатели, които избират плебеи, а не роботи , несъмнено процесът ще се удължи.

Но би трябвало да сме наясно, че социалноосигурителната система е заплашена  даже единствено заради обстоятелството, че едни специалности скоро няма да се нуждаят от чиновниците си, а няма да има в какво да ги преквалифицираме. Защото няма по какъв начин всички да станат ИТ експерти, нали? Ако робот ти транспортира стоката, робот ти е основен счетоводител и робот шие облекла вместо шивачката на минимална работна заплата в гоцеделчевско, къде ще ги денеш, аджеба, тези хора?

Ако робот ти мете улиците, даже не можеш да наемеш несъмнено количество циганки по програмата за краткотрайна претовареност и вместо това ще тръгнат да крадат роботи, с цел да ги продадат за скрап на " Вторични първични материали ".

Роботът не яде, а те въпреки всичко би трябвало да изхранват фамилии и да вземат обществени помощи /ако не си намерят друга работа, а у нас мъчно ще се намери/. Нищо чудно тъкмо хората, лишени от специалностите си, да станат новите лудити, т.е. почитателите на Луд, които преди време са трошили фабриките, тъй като протягат ръка върху прихода им.

Впрочем, какво пречи и медиите да се вършат от роботи, които просто копипействат оповестеното слово от робота пресаташе на робота министър председател, който щастливо ръководи 16-ти мандат страната, откакто за него са дали своят вот най-вече роботи . Не че не наподобява на актуалната обстановка. Ние през това време ще си пием мохитото на Карибите, стига да можем да си го позволим. И ще ни е все едно кой ръководи аватарите ни... 

Но с цел да не мечтаем повече, да поговорим за противоположната страна на роботизацията, която към този момент виждаме в обществените мрежи - механичното търкане на мнения и текстове, блокирането на профили, тъй като в тях са включени избрани думи, а един робот нищо не схваща от метафори. А в случай че пък стартира да схваща, може да стане още по-опасно - да тръгне да ги пояснява.

Може да нареже на салата даже Ботев поради някои негови строфи, а други да отстрани като нетолерантни и изключително нездравословни. Ако пък тръгне и да ти адвокатства, както предсказват някои експерти, напряко не ми се мисли. Специалистите в тази сфера към този момент създават последни генерации роботи с включена емоционалност, които щели да се появят идната седмица на феста в София и щели да вършат компания на възрастни хора и деца със специфични просветителни потребности. Което единствено по себе си е хубаво.

Въпросът е, в случай че проявим малко полет на въображението, дали по този метод не отваряме кутията на Пандора. И дали, когато се правиш на Господ, няма да създадеш някого, който в последна сметка да изиска да заеме твоето място. Единствената ми вяра е, че модернизацията у нас идва половин век по-късно. Дотогава дано се задоволим с това, че са ни задали опцията да си включим парното през смарт телефона. Защото за хората, които са на печка на дърва, и тази роботизация е под въпрос. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР