София се нарежда на второ място по-покупателна способност на Балканите

...
София се нарежда на второ място по-покупателна способност на Балканите
Коментари Харесай

Покупателната способност в София е по-висока от тази в Москва, Истанбул и Букурещ

София се подрежда на второ място по-покупателна дарба на Балканите след гръцката столица Атина. Това демонстрира проучване на швейцарската банка UBS за приходите и цената на живот в 77 града по света.

В изследването UBS класира градовете в четири обособени категории – цени, приходи, покупателна дарба и отработено време. За да изчислят покупателната дарба на градовете от UBS са обединили разноските на тричленно семейство за 128 артикули и услуги (без наем) с приходите на представителите на 15 разнообразни специалности.

Според получените данни, София се класира на 56-тo мяcтo по-покупателна дарба, което я слага пред Истанбул(66) Букурещ(67) и Загреб(69). На Балканите българската столица изостава само от Атина (53), до момента в който лидерските позиции в Централна и Източна Европа заемат Любляна (42), Талин (44), Варшава (47), Вилнюс (52) и Прага (54). Зад София остават и Братислава (58), Москва (59) и Будапеща (63).

Първо място в класацията заема Лос Анджелис, следван от Цярих, Маями, Женева и Люксембург. Челната десетка допълват Чикаго, Торонто, Манама, Хонконг и Ню Йорк.

На последните места се подреждат Лагос, Кайро, Джакарта и Киев.

Според прочуването цената на живота в София е измежду най-ниските в Европа, като българската столица се подрежда на 70-то място. В Европа по-евтино е единствено в Киев(75), а в международен мащаб най-ниски са цените в Лагос (76) и Кайро (77).

Най-скъпите градове за живеене са Цюрих, Женева, Осло, Копенхаген, Ню Йорк, Токио, Милано, Лондон, Чикаго и Хелзинки.

Що се отнася до междинните приходи (след налози и такси), София заема 64-та позиция, още веднъж пред Истанбул (67), само че зад Москва (63), Букурещ (55), Загреб (49) и Атина (44).

Очаквано, най-високи са приходите в Женева, Цюрих, Люксембург, Лос Анджелис и Копенхаген, а най-ниски в Кайро, Мумбай, Делхи, Джакарта и Киев.

В категория отработено време от UBS употребяват известният „ Биг Мак “ показател, при който се прави оценка нужното време, с цел да изкарате нужните пари за прословутия сандвич на Макдоналдс. Тук София се подрежда на 57-мо място, като столичани би трябвало да работят 49,3 минути, с цел да изкарат нужната сума.

На първо място в тази категория е Хонконг, където са нужни единствено 11,8 минути, следван от Тайпе, Токио и Люксембург. Отработването на парите, нужни за закупуването на един „ Биг Мак “, лишава най-вече време в кенийската столица Найроби – 133,8 минути, следвана от Кайро, Лагос, Делхи и Мумбай.

Вижте цялостния лист тук.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР