София. Само слабите лидери управляват със страховете на хората. Омразата

...
София. Само слабите лидери управляват със страховете на хората. Омразата
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Само слабите лидери управляват със страховете на хората

София. Само слабите водачи ръководят със страховете на хората. Омразата и национализмът не вземат решение проблеми, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателния събор за 75 години от разстрела на шестте ястребинчета, оповестиха от прессекретариата на президента .„ Ксенофобията и национализмът през днешния ден шестват в речите на политиците в целия свят. Но омразата и национализмът не са лекарство за никой проблем. Те няма да преборят неравенството и неналичието на правдивост в обществото ни. Само слабите водачи ръководят със страховете на хората. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателния събор във връзка 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета. „ Все още отекват думите на 7-годишния Стойне: Не ме убивайте, аз съм дребен “, уточни вицепрезидентът и акцентира трагичното безсмислие на гибелта на 18 почтени души, измежду които 6 деца.
„ 75 години продължаваме да се питаме за какво се случи това безмилостно действие. Успяхме ли за тези години като хора, като българи да изминем нелекия път от безумието към помъдряването “, запита Илияна Йотова.
Вицепрезидентът дефинира като недостойни опитите за пренаписване на историята. „ Последните години самозвани научни служащи, общественици, политици споделят, че няма за какво да се помнят тези дати от българската история и да участват в учебниците на децата ни. Уроците на историята са тежки, само че горко на тези, които не ги помнят и не ги предават на поколенията “, означи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът уточни, че е наш дълг да описваме за тази покруса на децата си, с цел да ги предпазим от заплахите в този заплашителен свят, в който човешките полезности нямат значение. „ Ще предаваме на поколенията историята, с цел да се усещаме мощни като народ, който всякога въстава против несправедливостта, против разделянето и омразата, която трайно се настани в обществото ни. В един народ, оживял над 13 века, няма място за разделяне “, съобщи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът цитира огромния мъдрец Умберто Еко и неговите 14 метода да познаем фашизма. Еко споделя: „ Ние, актуалните хора, доста по-лесно ще разпознаем фашизма, в случай че отворим вратите на Аушвиц или забележим черните униформи по парадите на площадите. За страдание, през днешния ден той е прикрит повече от всеки път – в разделянето и омразата “. „ Да сме непримирими към всички прояви на фашизъм и ксенофобия “, прикани Илияна Йотова.
Вицепрезидентът приключи словото си със стихове на Георги Струмски: „ А от своите снимчици благи / право в нас вие взор сте впили / и усмивката ваша, все съща, / във смеха на сина ми се връща, / зеленее се вашето цвете. / Не старейте! / Красиви бъдете! / Полетете с най-младите птици, /на детинството безконечни връстници. “
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР