София. Рила, най-високата планина в България и на Балканския полуостров,

...
София. Рила, най-високата планина в България и на Балканския полуостров,
Коментари Харесай

Geo-Рилските езера - чисти като сълза

София. Рила, най-високата планина в България и на Балканския полуостров, предлага на туристите спираща дъха гледка с впечатляващи върхове, дълбоки проломи и чисти като сълза ледникови езера, отбелязва немското списание Geo .
Снежни корони украсяват величествените планински върхове, отделени един от различен с дълбоки живописни дерета, в които се гушат дребни селца. Но това, което прави Рила толкоз специфична, са ледниковите й езера. Макар в планинската верига да има повече от 150 такива, измежду тях има група от седем, които всяка година справедливо притеглят безчет гости, оповестява Радио „ Фокус “ в рубриката „ Балкански туристически часовник “. Най-малкото, само че ситуирано на внушителните 2535 метра височина, е Сълзата, а легендата споделя, че то е формирано от сълзите на млада вдовица. От него туристите се любуват на най-прекрасната панорама към планинската верига. Седемте рилски езера са свързани между тях с дребни поточета, по които са се образували дребни водоскоци и водопади - същинска приятност за феновете на красивата природа.
Но с изключение на езера, Рила може да предложи на туристите и минерални извори. Най-горещият от тях се намира в Сапарева баня, а температурата на водата в него доближава до 102 градуса по Целзий. Планината крие още едно богатство сред скатовете си и това е Рилският манастир, най-големият отшелнически комплекс в страната.
Въпреки че Рила е атрактивна за каране на ски през зимата, през летните месеци е не по-малко привлекателна за туристите. Най-приятни за разходка са месеците сред май и септември.
Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР