София. Проектът на Община Русе Опазване и популяризиране на културното

...
София. Проектът на Община Русе Опазване и популяризиране на културното
Коментари Харесай

Община Русе ще получи над половин млн. лв. за дигитализация и опазване на културното си наследство

София. Проектът на Община Русе „ Опазване и разпространение на културното завещание посредством цифрово предпазване и показване “ е утвърден за безплатно финансиране. Средствата ще бъдат получени по Програма PA14 „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година, процедура за даване на безплатна финансова помощ на Първа покана на Резултат 1 „ Подобрено ръководство на културното завещание “, Подрезултат 1.2 „ Дигитално налични обекти на културното завещание “, оповестиха от Общината .

Проектът е по концепция на Община Русе, а цената му е 525 355,96 лева със период за осъществяване 24 месеца от сключване на контракта.

За реализирането на плана Община Русе ще си партнира с главните културни институции в града - Регионалния исторически музей, Драматичен спектакъл " Сава Огнянов ", Куклен спектакъл – Русе, Общинския културен институт " Художествена изложба ", Държавната опера, Регионалната библиотека " Любен Каравелов ", Възрожденско читалище " Зора 1866г. ", Националното учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов “, а също и с Националния музей в Лихтенщайн.

В рамките на плана културните институти ще си сътрудничат за запазване и възстановяване изискванията за достъп до културно завещание посредством неговото дигитализиране и атрактивно показване. За задачата ще бъде основан Център за цифровизация. Акцентът на плана ще бъде съхраняването и популяризирането на историята на Русе, бурното развиване на града и оживения културен живот през годините. Ще бъдат цифровизирани над 30 хиляди фотоси, документи, плакати, афиши, картички, стратегии, публикации, пиеси, картини, костюми и други културни и исторически артефакти. Те се съхраняват в архивите на Община Русе и културните институции.
Дигитализираните полезности ще бъдат налични за всички на основаната платформа.
С помощта на плана културното завещание на Русе ще може да се включи в общоевропейския културен продан, представяйки самобитността на района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР