София. Притесняват две неща - първо, в проекта за актуализация

...
София. Притесняват две неща - първо, в проекта за актуализация
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев, БСП: Министерството на финансите не дава обяснение за какво са им 1 млрд. и 272 млн. резерв

София. Притесняват две неща - първо, в плана за актуализация на бюджета на Министерство на финансите се предлага една сума - запаса, от порядъка на 1 милиарда 272 млн. лева Това нарастване е 14 пъти по отношение на миналата година. Това съобщи депутатът от ПГ на “БСП за България “ и зам.-председател на Комисията по бюджет в Народното събрание проф. Румен Гечев в ефира на Българска национална телевизия, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия .
„ Ако би трябвало да отговорим на въпроса дали това нарастване не е поради сгъстяващите се облаци към COVID-19 и очертаващата се миграционна рецесия, естествено, че такива ограничения държавното управление би трябвало да вземе, само че ние желаеме да знаем тези пари като запаси тъкмо за какви запаси са и защо са планувани. В предварителните данни, които даде Министерство на финансите, са посочени суми, зад които не стои пояснение защо тъкмо ще бъдат изхарчени. Второто нещо, което Българската социалистическа партия желае да знае, е за какво в актуализацията на бюджета не е планувано нищо за общините, защото за тях не е планувана и една стотинка повече “, добави той.

По думите му има по-добър вид за осъвременяване на пенсиите и тяхното преизчисляване. Според него левицата утвърждава дейностите на служебното държавно управление, че пенсиите би трябвало да бъдат преизчислени, защото се намират на сериозни ниво. „ Хубавото на това, което се предлага сега е, че всички пенсии ще бъдат увеличени с 12.5%. Това нарастване, обаче, не би трябвало да бъде еднообразно за всички “, уточни Гечев. По думите му, в случай че се приложи този способ множеството от хората, които имат пенсии до 400 лева, ще получат по-малко от 50-те лв., които получават в този момент всеки месец, а тези с 1000 лева пенсия, ще получат 125 лева

„ Тъй като сега системата е несправедлива, с общото нарастване от 12.5% ние задълбочаваме неравенството. Проблемът на българската пенсионна система е, че лекари, чиновници и инженери са една и съща специалност, с еднакъв трудов стаж и в случай че едните са се пенсионирали преди 20 години, а другите предходната година, разликата в пенсията е 2-3 пъти. Това заслужено ли е? “, попита социалистът.

Проф. Гечев уточни формулата, която Българска социалистическа партия оферират за преизчислението. „ Това, което ще се случи е, че сред 12% и 25% ще се трансформират пенсиите, като ще бъде по-голям процентът при пенсиите, които са в междинната част на скалата. По този метод предлагаме да се реши и третият проблем, а точно, че несправедливата пенсионна система в България е такава, че хората с огромен трудов стаж получават същите пенсии като хора със стаж 6-7 години и това е сериозен проблем. Затова нарастването би трябвало да е към хората, които имат освен висок брой години трудов стаж, само че които са правили и по-големи вноски “, изясни социалистът, който добави, че служебното държавно управление предлага да се преизчислят на правилото на по-голяма тежест на една направена година. На пръв взор това наподобява заслужено - хората, които са работили повече, да получават повече. Но има един проблем - броят на годините заблуждава, тъй като има хора с минимални обществени вноски, а в частния бранш и работодатели, и чиновници са принудени да лъжат за действителните си заплати и да фиксират в договорите си по-ниско заплащане “, сподели още той.

Проф. Румен Гечев уточни и терзанията на левицата за бюджета, свързани с разноските за опазване на здравето. „ Актуализацията на бюджета се предлага на процедура без никакви промени в областта на опазването на здравето. Ние поредно в предизборните си стратегии предлагаме промени, ще предложим и при даването на третия мандат, тъй като няма никакъв смисъл българският поданик да налива повече пари в система, която не е реформирана и в която колкото повече средства гласуваме всяка година, толкоз качеството на здравето е по-ниско “, посочи той.

Според проф. Гечев най-логично и морално е президентът да даде третия мандат на Българска социалистическа партия, защото Румен Радев е препоръчан от левицата и определен с голямо болшинство. „ Освен това “БСП за България “ има ясна стратегия, която беше предпазена пред гласоподавателите и демонстрираме изключителна поредност в задачите, които сме заложили в нея. Показахме и много добра диалогичност в договарянията и диалозите с нашите евентуални сътрудници, като с Има Такъв Народ организирахме доста продуктивни срещи с икономическите им специалисти и постигнахме единодушие по основни цели за България. Българска социалистическа партия стои много устойчиво на сложния политически терен в България “, съобщи той, като добави, че анализаторите показват точно левицата като най-адекватната партия.

„ България още веднъж заради нерационално и безконтролно държание на водещи български политици през последните 12 години се оказа в една интервенция, която се провали с гръм и тропот на НАТО в Афганистан, и ние не сме съгласни българският народ да заплаща цената за това, че външно политическите и икономическите цели на Съединени американски щати и техните съществени сътрудници се провалиха в Афганистан и мигрантите доста скоро ще се появят на българската граница, а ние все още сме неподготвени “, съобщи проф. Гечев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР