София. “През февруари се очаква да има намаление на цените

...
София. “През февруари се очаква да има намаление на цените
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: През февруари очакваме намаление на цените на дървата за огрев

София. “През февруари се чака да има понижение на цените на дървата за огрев за популацията и да доближат до стойностите от лятото. ” Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов в ефира на Bulgaria on Аir тази заран, оповестиха от пресцентъра на Министерството . По думите му в понеделник се чака да бъдат подготвени ограниченията, които ще се подхващат, с цел да се реализира спадът в стойностите им.

„ Нашите планове демонстрират все още, че растежът на цените се дължи главно на далавера “, изясни още той и добави, че има закъснение в решението на казуса, което в този момент би трябвало да се навакса. Той осведоми, че откакто бъдат финализирани съответните стъпки, с които ще се реализира понижение ще бъдат обществено предоставени.

Относно подпомагането на земеделците доктор Иванов съобщи, че тази година е пожелан повишен запас, с който да се подкрепят земеделските производители. „ Поискали сме спомагателни помощи по de minimis, както и средства по Ковид ограниченията в размер на 110 млн. лева ”, заяви министърът.

„ Искам да прикани оранжерийните производители да не се тормозят, че средства ще стигнат до тях и те ще могат да засеят продукцията си. “, добави още доктор Иванов.
Министърът уточни, че фокус в работата на министерството са и фирмите, които се занимават с развъждане на рози и розопреработвателите. Той напомни, че при започване на седмица, дружно с министър Лорер са показали нов кредитен артикул създаден от Българската банка за развиване (ББР) особено за този отрасъл. По думите му розопроизводителите могат да чакат спомагателни средства от Ковид ограниченията. „ Очаквам стопаните да се приготвят добре за кандидатстването, с цел да могат средствата да стигнат в цялостен размер и къси периоди до тях, като ще водим деен разговор, с цел да ги подкрепяме “, добави доктор Иванов.

В ефира на BG on Air, той съобщи, че министерството на земеделието поддържа концепцията за 9% Данък добавена стойност на храните от „ дребната потребителска “ кошница и увери, че това ще бъде отстоявано, само че въпреки всичко има планове, които би трябвало да бъдат взети поради.

„ Надявам се това да бъде признато, само че въпреки всичко имаме съдружно ръководство и решенията се взимат с консенсус ”, разяснява още доктор Иванов.

Министър Иванов разгласи, че през днешния ден стартира провеждането и на първата „ виртуална приемна “, което е в отговор на нашата поръчката за бистрота дадена от него. Той посочи, че по този начин земеделците ще могат да зададат персонално своите въпроси и отсега нататък тези виртуални срещи ще се организират постоянно.

„ Мисля, че това е добър старт за отваряне на министерството за връзка с сектора и от тук нататък ще работим по този начин ”, добави още аграрният министър.
На въпрос за мониторинг на площите доктор Иванов сподели, че ще има нов метод при контрола, като създаването и внедряването на електронната система за следене на площите е една от тях.

Според него това ще отстрани човешкия фактор и контролът ще е изцяло транспарантен, както изисква и Европейската комисия. Очаква се системата да стартира работа през 2023 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР