София. През 2020 г. ще стартират приеми по 11 мерки

...
София. През 2020 г. ще стартират приеми по 11 мерки
Коментари Харесай

МЗХГ: През 2020 г. ще стартират приеми по 11 мерки и подмерки от ПРСР 2014-2020 г. с бюджет близо 114 млн. евро

София. През 2020 година ще започват приеми по 11 ограничения и подмерки от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година с бюджет близо 114 млн. евро. Това стана ясно по време на съвещание на Комитета за наблюдаване на ПРСР 2014 - 2020 година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите . Управляващият орган показа на заинтригуваните страни предложение за изменение на Програмата. То включва преразпределние на средства по отношение на рамката за осъществяване и предложение за прекачване на средства от нестартирали ограничения.
По време на съвещанието бе признато да бъдат преразпределени 77 млн. евро от Европейският аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР) към подмярка 6.1 „ Стартова помощ за млади аграрни производители “, мярка 11 „ Биологично земеделие “ и подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “. Преразпределението на средства има за цел да спомогне за ефикасното разходване на средства в заключителния стадий на осъществяване на ПРСР.
Управляващият орган на Програмата утвърди и прекачване на спомагателни средства в размер на 70 млн. евро от нестартирали ограничения и подмерки. Със средствата ще бъде обезпечена опция за създаване и пускане на мярка 5 „ Възстановяване на селскостопански индустриален капацитет, претърпял вреди вследствие на естествени бедствия, и въвеждане на подобаващи превантивни ограничения “. По този метод ще се обезпечи опция за подкрепяне на вложения в превантивни дейности за повишение на биосигурността в животновъдните стопанства. Във връзка с усложнената епизоотична конюнктура по мярката ще могат да бъдат закупувани и животни.
С преразпределението на средствата се планува да бъде стартиран финансов инструмент посредством средства от ЕЗФРСР, вдишване на нови задължения по размер 11 „ Биологично земеделие “ в границите на акция 2019/2020 година и пускане на банкет на планови оферти по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “, ориентиран към животновъдни стопанства напролет на 2020 година Поемането на нови задължения по размер 11 ще бъде допустимо само при позитивни резултати по отношение на използването на биологично земеделие и системите за надзор в страната. Те ще бъдат обект на инспекция на идния одит от страна на службите на Европейската комисия.
В началото на 2020 година ще започва целеви банкет по подмярка 6.3, ориентиран към животновъдни стопанства отглеждащи прасета, птици и дребни преживни животни (кози и овце). Целевият банкет ще бъде ориентиран към дребни аграрни стопанства, като една от задачите в техните планове ще бъде обвързвана с повишение на биосигурността, което е от изключителна значимост за здравословното положение на животните. Ще се даде опция на дребните свиневъдни, птицевъдни, козевъдни и овцевъдни стопанства да преодолеят неподходящите стопански последствията. Чрез обезпечената поддръжка те ще могат запазят конкурентните си преимущества по отношение на по-големите аграрни стопанства, в изискванията на осъвременени животновъдни обекти с нараснала предварителна защита от епизоотии.
През 2020 година за първи път ще започва и подмярка 8.1 „ Залесяване и поддръжка “. По нея ще се подкрепят действия за залесяване и основаване на горски масиви посредством почвоподготовка, закупуване на залесителен материал, ограждане на залесените територии и други, като ще се насърчи и основаването на медоносни типове.
Важен акцент в индикативната годишната работна стратегия (ИГРП) е идният банкет по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “, който се възнамерява в интервала март-април 2020 година Приемът ще бъде ориентиран напълно към планови оферти в бранш „ Животновъдство “. Приоритет още веднъж ще бъде даден на животновъди, които плануват вложения за повишение на биосигурността в стопанствата им.
Комитетът за наблюдаване утвърди Управляващ орган на ПРСР 2014-2020 година да създаде финансов инструмент за кредитиране на по-ниски лихвени проценти за аграрни стопани, млади фермери, микропредприятия, както и за ползватели на финансова помощ по обособени ограничения от ПРСР.
Повече информация за идните приеми по ограниченията от ПРСР може да намерите тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР