София. През 2017 г. в очите на българското общество осезаемо

...
София. През 2017 г. в очите на българското общество осезаемо
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: Положителни тенденции на доверие в армията, позитивни сигнали и за полицията

София. През 2017 година в очите на българското общество осезаемо се увеличи престижът на армията - до равнища от 51% доверие. Недоверието слезе на равнища до 33%. Доверието в полицията затвърди известна позитивна инерция през 2017 година Преди две години то беше на равнища към 30%, а в този момент е 46%. За последните две години недоверието спадна - от стойности, близки под 60%, преди две години, до стойности от 44% - в този момент. Това сочат данни от изследване на „ Галъп интернешънъл “ , част от резюме на отиващата си 2017 година Данните са основани на обичайния ежемесечен „ Политически и стопански показател на „ Галъп интернешънъл “ – самостоятелното от външно финансиране проучване с десетки знаци. Последната вълна на проучване е сред 30 ноември и 7 декември 2017 година Пълното резюме ще излезе скоро в обичайна книга на организацията. В идващите дни и седмици от „ Галъп интернешънъл “ ще продължат да разгласяват данни по значимите тематики на обществото ни.
Доверие в армията:
През 2017 година в очите на българското общество осезаемо се увеличи престижът на армията - до равнища от 51% доверие. Недоверието слезе на равнища до 33%.
По този метод армията затвърждава в допълнение по традиция високия си рейтинг като една от най-уважаваните всред институциите на властта.
Армията е една от дребното институции, при която стойности на доверие и съмнение се движат в годините на сходни равнища. А това като цяло е необичайност при институциите в страната, тъй като нормално отрицателните оценки уверено доминират.
Вероятно този спомагателен кратковременен растеж в 2017 година социална инерция към встъпването в служба на президента Румен Радев – досегашен военачалник от военновъздушните сили. Традиционно високите равнища на доверие в армията се дължат най-много на нейната непартийност.
В годините при започване на века обаче последователно се постановяваше наклонност към спад в престижа на армията в обществото, с цел да се стигне до последното десетилетие, когато позитивни и негативни стойности на процедура се уеднаквиха – както се вижда и в графиката. Една от аргументите евентуално е обвързвана с намаляването числеността на армията, респективно на нейната тежест в публичното мнение, както и на редицата компликации, които армията изпитваше в годините. Вероятно въздействие оказваха и съюзническите задължения, който не предизвикваха възторг в мненията на мнозина.
Доверието във военния министър Красимир Каракачанов в последните две години мина от нормалните си до този миг равнища от към 10, от време на време до 15%, с цел да доближи трайно на нива от 20 – 25%, които задържа и в хода на 2017 година Това прави Каракачанов един от относително одобряваните участници в политическия развой. Разбира се, евентуално се усеща и въздействието на президентските избори, където Каракачанов имаше мощен резултат, а и „ бонусът “ доверие, който присъединяване във властта от време на време дава.
Доверие в полицията:
Доверието в полицията затвърди известна позитивна инерция през 2017 година Преди две години то беше на равнища към 30%, а в този момент е 46%. За последните две години недоверието спадна - от стойности, близки под 60%, преди две години, до стойности от 44% - в този момент. Идните месеци ще покажат дали става дума за трайна наклонност или пък за преходен резултат, който се дължи на чувството за стабилизация на властта.
Последният осезателен пик в доверието към полицията беше по времето на първия мандат на ГЕРБ, когато интензивността на вътрешния министър Цветан Цветанов се открои. Доверието в полицията тогава доближи кратковременна пикова стойност близка до 50% В края на 2010 година обаче кавги към Цветанов разсеяха това чувство.
Доверието в полицията като цяло се въздейства от сходни политически фактори в доста по-голяма степен спрямо армията. Така да вземем за пример, интервала на основния секретар Бойко Борисов беше един от интервалите с най-високи стойности. Скандалът към Румен Петков пък докара до растежи на отрицателните оценки и така нататък
Доверието във вътрешния министър Валентин Радев през тази година се утвърждава до нива на позитивни оценки от над една десета от пълнолетното население. Все още обаче близо 40% не са осведомени с личността на Валентин Радев – това е закономерно на този стадий.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР