София. Преустановяването на дискриминацията и уважението на правата на българите

...
София. Преустановяването на дискриминацията и уважението на правата на българите
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Преустановяването на дискриминацията на българите в Република Северна Македония ще бъде знак за европейската зрялост на страната

София. Преустановяването на дискриминирането и уважението на правата на българите на територията на Република Северна Македония (РСМ) ще бъде знак за европейската зрялост на страната. Покриването на Копенхагенските критерии е наложително изискване за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз от страна на РСМ и аз съм уверен, че единствено с общи старания можем да го реализираме. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с управлението на партия Граждански либерален съюз от Република Северна Македония, провела се през днешния ден на „ Дондуков “ 2. Това оповестиха от прессекретариата на президента .

Президентът дефинира срещата като положителна стъпка в развиването на връзките сред двете страни. По думите му, директният разговор на всички равнища за разрешаване на откритите въпроси сред България и РСМ няма опция в устрема на югозападната ни съседка за реализиране на пълноправно участие в Европейски Съюз.

Държавният глава оцени високо приноса на президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възобновяване на двустранния разговор на най-високо ниво. „ Време е тези първи стъпки да подтикват и институциите, и политическите партии в РСМ, да се ангажират с реализирането на големия капацитет в двустранните връзки, а не с трупането на нови проблеми “ прикани президентът.

Румен Радев акцентира, че точно България е най-заинтересована от ускорение на европейска интеграция на РСМ и чака допустимо най-скоро действителни резултати в построяването на добросъседски връзки. “Над 120 000 наши сънародници в РСМ имат български паспорти и те чакат институциите в България да се ангажират доста по-активно с решаването на техните проблеми, чакат доста по-активно и динамично партньорство сред нашите страни “, съобщи президентът.
Държавният глава още веднъж изрази упованието на България за стабилно и необратимо прекратяване на дискриминирането към българите в Република Северна Македония, занемаряване на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите монументи, в музеите и в публичните медии в югозападната ни съседка.

Председателят на партията Петър Колев означи, че хиляди жители на РСМ, които са българи по генезис, с неспокойствие чакат деня, в който страната ще стартира договаряния с Европейски Съюз, само че това няма по какъв начин да се случи в случай че продължава процесът на дискриминация. Петър Колев изрази и упованието си обществото да работи против мощно изразения диалект на ненавист освен към Република България, а и към хората, които са българи и живеят в Република Северна Македония.

От партията ще работят и търсят решения за по-бързото прекосяване през този „ плевел интервал “ в двустранните връзки и РСМ да може да стартира договаряния с Европейския съюз. Петър Колев разгласи, че с изключение на с институциите в България, от партията ще изискат публични срещи и с президента и премиера на РСМ, на които да аргументират своите визии по какъв начин може да се разрешат противоречивите въпроси.

„ Ние сме уверени, че жителите на Република Северна Македония, които се самоопределят като българи, могат да бъдат една от многото благоприятни условия и мостове за надминаване на тези проблеми и опция за по-скорошно и по-динамично европейско консолидиране на Република Северна Македония “, акцентира Петър Колев. Той изрази и признателността си към българския държавен глава за поредната му позиция „ най-добронамерено и откровено да чуе мнението и на българите, които живеят в Република Северна Македония “, за положението и вероятностите пред двустранните връзки.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР