София. Премахваме напълно рекламите в историческия център на града. Това

...
София. Премахваме напълно рекламите в историческия център на града. Това
Коментари Харесай

Главен арх. Здравко Здравков: Премахваме напълно рекламите в историческия център на града

София. Премахваме изцяло рекламите в историческия център на града. Това сподели основният проектант на София Здравко Здравков, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
Арх. Здравков уточни, че измененията в наредбата за рекламата са факт и това е една от положителните стъпки да се почисти София. „ Така че етажната благосъстоятелност и притежателите на магазини на партерни етажи, притежателите на билбордове няма по какъв начин да останат удовлетворени, тъй като смяната е обвързвана с понижаване на рекламата, която нападателно нахлува в града. Естествено, опциите за реклама остават – особено в случай че въпросът е за опциите за саниране, само че контролът ще бъде доста по-голям дали действително ще има саниране, когато се разполага реклама върху даден блок “, изясни той.
На въпрос какво ще се промени в образа на града, арх. Здравков отговори: „ Първо започваме от детайлите в билбордовете – дистанциите се усилват до три пъти. Премахваме и рекламата в Първа зона – това е историческият център на града, там въобще няма да може да има реклама. Визираме покривната реклама на пл. „ Народно заседание “, която последователно би трябвало да изчезне. Изработихме и една доста сериозна смяна по повод изчистването на партерните етажи – това са магазините, които до момента бяха брандирани. Намаляваме това брандиране до избрани проценти – 20% в централната част и се позволява едно увеличение в границите на 30% в периферията “, изясни той.
Арх. Здравков уточни, че е имало много сериозен спор във връзка с LED екраните, които започнаха да се появяват в София. „ Липса на правилник докара до там, че би трябвало да дефинираме ясно що е то LED екран и къде може да бъде поставян. При разискването на наредбата постъпиха много претенции и в двете направления – основаване на LED екран на всички места с регламентиране на изображението и цялостна възбрана. Стигна се до едно компромисно решение, което е обвързвано най-много с сигурността на напредване по булевардите. Защото там, където има булеварди, може да има обръщение, което се анимира, движи и отвлича вниманието на водачите. Затова в крайната редакция са позволени LED екрани единствено в пешеходни зони и то по одобрена скица по този начин, че да не пречат на сигурността на придвижването “, уточни още той. Арх.Здравков изясни, че новото в наредбата е основаването на оперативно звено, което ще бъде определено по Закона за социална поръчка, след приключването на избрани контракти да отстранява тези изображения от града.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР