София получи от правителството 151 млн. лева за ремонти в

...
София получи от правителството 151 млн. лева за ремонти в
Коментари Харесай

173 милиона за нов център на София

София получи от държавното управление 151 млн. лв. за поправки в центъра на столицата. С спомагателни средства общата сума набъбва малко над 173 млн. лева Четири контракта за облагородяване столицата бяха подписани днес от районният зам.-министър Деница Николова и кмета на София Йорданка Фандъкова на гала в Министерския съвет в наличието на премиера Бойко Борисов.

Проектите са за 173.5 млн. лева, от които Столичната община отпуска 23 млн. лева Останалите 151 млн. лева са по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

Според един от договорите, с 21 млн. лева ще бъдат преобразени „ Граф Игнатиев “ и прилежащите му улици, градинката на църквата „ Св. Седмочисленици “, книжния пазар на пл. „ Славейков “ и магазинчетата на пл. „ Гарибалди “. Предвижда се ремонт на трамвайните релси, подмененяне на настилки, и в допълнение осветяване и озеленяване.

25,1 млн. лева ще бъдат вложени в обновяването на „ Зона 4 “, известна като Златна София. Наречена е по този начин поради кубетата на „ Св. Александър Невски “ и жълтите павета. Тя включва и църквата “Св. София ”, паметникът на Цар Освободител, Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, „ Квадрат 500 “ и други
С 125,5 млн. лева пък ще се финансира осъществяването на втората фаза от плана за интегриран градски превоз. Той включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови трамваи и надграждане на интелигентната система за ръководство на трафика и съществуващата система за информация на пасажерите в действително време.

С 40 млн. лева ще се обновява линията на трамвай 5 по бул. „ Цар Борис III “ от кв. „ Княжево “ до Съдебната палата. Проектът не включва към този момент реконструираната част в региона на пл. „ Руски монумент “.
Други 46 млн. лева са отделени за пазаруването на 13 нови трамвая, които ще бъдат доставени от “Шкода”, откакто компанията завоюва публичната поръчка.

Ще бъде даден приоритет на трамваите пред останалите транспортни средства, като те ще имат преимущество на всички светофари и по този начин ще се усили скоростта на тяхното придвижване.

Ще бъде реконструирана линията и на ул. „ Каменоделска “.

По останалите два плана ще бъдат построени три Дневни центъра за поддръжка на деца с увреждания. Ще се вършат и два Центъра за социална поддръжка. Ще бъде ремонтиран и някогашният Дом за деца, лишени от наставнически грижи в кв. „ Драгалевци “.

Разширяват Околовръстното

Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще разгласи доникъде на месец март процедурата за разширение на Софийския околовръстен път от ж.к. „ Младост “ до Автомагистрала „ Тракия “, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Регионалният министър Николай Нанков осведоми, че рехабилитацията на източната дъга на околовръстното шосе от Казичене до Автомагистрала „ Тракия “ ще продължи при подобаващи метеорологични условия.

Министър Нанков за плановете:
Договорени са 62%

„ Столична община към този момент е договорила 62% от общия й избран запас по оперативна стратегия „ Региони в напредък “, което е извънредно огромен прогрес “, означи районният министър Николай Нанков. Той пожела бързо и доста качествено осъществяване на плановете.

Нощен градски превоз за 2 лева

Днес беше показан план за Нова разпоредба за реда и изискванията за пътешестване в столичния градски превоз в столицата. Той планува въвеждане на нощен градски превоз в София, за който билетът ще коства 2 лева От общината ще пуснат напролет пробно няколко нощни линии от 0 часа до 4 сутринта. Очаква се те да бъдат 3 или 4, само че към момента не е ясно за кои тъкмо рейсове става на въпрос. Возилата през нощта ще имат обща спирка. На тях няма да може да се пътува с абонаментни карти. Нощен превоз няма да бъде въвеждан в метрото.

От „ Московска “ 33 оферират да отпадне и спомагателното билетче за багаж. В момента куфарите се таксуват, в случай че сборът от височината, ширината и дебелината е повече от 140 см. Друга смяна е, че ще бъде понижен и актът за гратисчиите от 200 на 50 лева, поради синхронизиране със законодателството. Актът се сформира, когато нередовния пасажер откаже да си заплати санкцията от 40 лева, чиято цена се резервира. В разпоредба се урежда и „ зеленият билет “, който се вкарва в дни с замърсен въздух.

Премиерът Бойко Борисов:
Сам човек с автомобила из града да си заплаща повече

 3-2-new

Столичната община да намерения да направи скъпа зона в центъра и който желае да се разхожда с колата из града, да заплаща повече, сподели министър-председателят Бойко Борисов при започване на държавното съвещание. Той добави, че това би трябвало да стане факт, когато мрежата на метрото се уплътни. “Така както цяла Европа – който желае самичък човек да се разхожда с колата из града, би трябвало да си заплаща повече, тъй като замърсява и въздуха повече”, акцентира Борисов.
Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче изясни, че на този стадий не се мисли за повишаване на платената зона. Според нея, една от най-важните ограничения за чист въздух е повече хора да употребяват градски превоз.
Фандъкова въпреки всичко уточни, че в случай че не сработят плануваните тласъци, ще се мисли и за рестриктивни ограничения, в това число възбрана за влизане с коли в избрани зони. “Рестрикциите биха могли да включат и по-скъпа зона за паркиране. На този стадий не мислим за това. Знаете, че се уголемяват зоните за платено паркиране. Тази мярка с ограничаването във времето сама по себе си също е рестриктивна”, сподели кметът.
“Синя зона” няма да нарастне към този момент, удостовери и зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков. Комисията е обсъждала вид за “синя зона” от 4 лева на час в дни с замърсен въздух, само че по софтуерни аргументи това в този момент не може да стане. Мерките за въздуха обаче са динамични и не изключват такова повишаване.

Ново затруднение
Опасна мантинела на „ Симеоновско шосе ”

 03-11

Мантинелата, която разделя потоците от коли в двете направления на част от бул. „ Симеоновско шосе ”, бе съвсем приключена през вчерашния ден. Тя се изграждаше от няколко дни за да понижи риска от челни произшествия, а се получи тъкмо противоположното – основава нови рискове, алармираха читатели на „ Труд ”. Предпазното оборудване е „ раздрано ” тук-там, през които би трябвало да минават колите, излизащи от директните улици. Почти на всички места там няма улично осветяване или то е едва и по мрачно оградата става невидима. Сложени са знаци, само че елементарни, а не по-големи или светещи. Освен това мантинелата е ниска и елементарно може да се прескача от пешеходците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР