София. По покана на кмета на София Йорданка Фандъкова съвременни

...
София. По покана на кмета на София Йорданка Фандъкова съвременни
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова покани съвременни български творци да предложат идеи за заданието за конкурс за подземното пространство на бившия мавзолей

София. По покана на кмета на София Йорданка Фандъкова модерни български създатели и актьори ще дадат хрумвания за подготовка на заданието за конкурс за подземното пространство, част от някогашния пантеон. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община .
Столичната община съумя за резервира подземния комплекс в Градската градина. С решение на Столичния общински съвет се планува мястото на подземието на някогашния пантеон на Георги Димитрова да бъде превърнато в изложба за модерно изкуство – филиал на Софийска градска художествена изложба (СГХГ).
Предстои оповестяване на интернационален архитектурен конкурс за тази част от центъра на града. Като първа стъпка по отношение на правенето на архитектурното задание за състезанието кметът Фандъкова предложения хрумвания и оферти да създадат участниците в Националния конкурс „ С старания към звездите “ на Фондация " Културни вероятности “, в който дружно с млади създатели работят и ментори. Менторите - изявените български създатели и актьори Недко Солаков, Георги Господинов, Галина Борисова и Явор Гърдев, дружно с някои от стипендиантите на състезанието Емона Илиева, Констанца Гецова, Надя Керанова и кмета на София Йорданка Фандъкова посетиха подземните пространства. На визитата участваха и ръководителят на Комисията по обучение просвета, просвета и културно разнообразие към Столичния общински съвет Малина Едрева, зам.-кметът доц.д-р Тодор Чобанов, основният проектант Здравко Здравков, шефът на СГХГ Аделина Филева.
Бъдещият архитектурен конкурс ще бъде съгласуван с направените оферти за развиване на модерни изкуства.
Днес в подземния комплекс се намират телефонна централа от предишния век, уреди за обезпечаване на електроснабдяване, а едни от най-интересните уреди са най-големият климатик за времето си и подемен асансьор.
Пространството е част от центъра на града и заема значимо място в оста от градски музеи и галерии на София като Софийска градска художествена изложба, Националната художествена изложба, Ларгото, музеят за история на София.
Фотограф: Гео Калев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР