София. По какви причини правителството, което 70 % от българите

...
София. По какви причини правителството, което 70 % от българите
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев, БСП: По какви причини правителството, което 70 % от българите не харесват, бърза последните три седмици да сключва допълнително споразумение с концесионера на летище София

София. По какви аргументи държавното управление, което 70 % от българите не харесват, бърза последните три седмици да подписва в допълнение съглашение с концесионера на летище " София ". Това сподели лидерът на листата на коалиция " Българска социалистическа партия за България " в 15-ти Многомандатен изборен регион - Плевен проф. Румен Гечев по време на конференция в централата на партията за летище " София ", съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".

По думите му това държавно управление с користни цели желае да направи промени в контракта, които да са за сметка на България, на българските данъкоплатци и за сметка на българската стопанска система.

" Правителството на ГЕРБ и неговите спътници приготвят нова изненада. Тази изненада е следната. Миналата година през юли държавното управление на ГЕРБ в една доста тясна задушевна конюнктура без медии, тихичко в Министерски съвет подписа прелиминарен концесионен контракт за летище " София ". В този концесионен контракт бяха ясно написани отговорностите на коценсионера, цената, при която се подписва контракта -550 млн. лева без Данък добавена стойност, вложенията, които би трябвало да бъдат направени за целия интервал - 600 млн. лева за 35 години и бяха избрани концесионните такси в размер на 24 млн. и 500 хиляди евро, или 32 % от съответните доходи, която сума е по-голяма. Искам да напомня, че договорът се подписва през юли в разгара на митингите против държавното управление, само че и в разгара на COVID-19 ", сподели още проф. Гечев.

Според него ръководещите желаят да приберат заплащането по контракта от 550 млн. без Данък добавена стойност в бюджета и от багажа на джипката да раздадат парите преди изборите и да създадат една голяма услуга на концесионера и да му опростят концесионните такси. " Как да ги опростят? Те желаят да опростят на концесионера таксите за първите 10 години и те да се реалокират за последните 10 години на контракта. 10 години българският бюджет ще пием студена вода, откакто джипката раздаде 550 млн. лева без Данък добавена стойност. Тук поражда въпросът дали двете страни не са забелязали, че през месец юли 2020 година в Европа и в целия свят има един проблем, който се назовава COVID-19. Ние допускаме, че те са знаели. След като са знаели се пита за какво няколко месеца по-късно концесионерът желае да се създадат съществени отбивки в контракта за десетки и стотици милиони евро ", съобщи още проф. Румен Гечев.

Той попита по какъв начин двете страни държавното управление в лицето на премиера Борисов и концесионерът са планували, че COVID-19 ще трае още 25 години. " Как познаха, че COVID-19 ще се развива толкоз дълго, че ще освободим за първите 10 години заплащанията на тези концесионни такси. Тук има нещо гнило не в Дания, а в България ", сподели проф. Гечев.

Според него двете страни са знаели, че ще подпишат в стеснен кръг един контракт, тихичко и умерено, ще усвоят тези 550 млн. без Данък добавена стойност, само че най-вероятно са споделили на концесионера да потрае няколко месеца.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР